amariei violeta.jpgSindicaliştii din învăţământul preuniversitar ieşean sunt decişi să declanşeze acţiuni similare celor de la Buzău în cazul în care nu se respectă deciziile judecătoreşti. Violeta Amariei, vicepreşedintele FSLI, a atras atenţia, luni, că dascălii de la Buzău nu sunt singurii care au obţinut în instanţă decizii judecătoreşti irevocabile privind drepturile salariale.

Ea susţine că, în cazul în care guvernanţii nu vor pune în aplicare decizia judecătorească, sindicaliştii sunt decişi să treacă la măsuri de protest mai drastice, care vor merge până la boicotarea examenelor.

„Nu numai la Buzău sunt obţinute acţiuni judecătoreşti irevocabile. Astfel de decizii sunt peste tot în ţară. Noi avem o asemenea sentinţă încă din luna februarie. Am respectat Codul Muncii, aşteptăm 15 zile. Dacă ministerul nu pune în aplicare decizia judecătorilor, vom face plângere penală şi vom demara acţiuni în forţă”, a afirmat Amariei.

Sindicaliştii de la Alianţa Sindicală „Gh. Asachi” şi cei de la Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) au câştigat în ultimii ani câte trei procese, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, care vizează acordarea tranşelor de vechime, a primelor de vacanţă, măriri salariale şi tichete cadou pentru angajaţii din educaţie.

La rândul lor, sindicaliştii de la Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar au câştigat două litigii de muncă, referitoare la tranşele de vechime şi tichetele cadou. Niciuna dintre aceste decizii judecătoreşti nu au fost puse în aplicare niciodată. Ultima sentinţă, definitivă şi irevocabilă, a fost dată pe 5 martie 2010, de către magistraţii Curţii de Apel Iaşi. După un an de procese, judecătorii au dat câştig de cauză în dosarul care presupune acordarea, din decembrie 2008 şi până în decembrie 2009, a majorării cu 34% a salariilor cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. AGERPRES