Sindicaliştii din educaţie acuză “ciopârţirea” veniturilor salariaţilor din învăţământul bihorean

Aproximativ 250 de sindicalişti din învăţământul orădean au participat, marţi, la un protest în faţa Prefecturii Bihor, nemulţumiţi de ”aplicarea discriminatorie” a legilor şi a legislaţiei în vigoare, precum şi a hotărârilor judecătoreşti şi definitive privind încadrarea şi acordarea drepturilor salariale ale personalului angajat din învăţământ.

Precizările concrete privind nemulţumirile sindicaliştilor se referă la mai multe aspecte, semnalate şi înmânate în scris prefectului judeţului Bihor. Sindicaliştii acuză, în primul rând, neaplicarea Legii 221 promulgată de Preşedintele României, declarată constituţională de Curtea Constituţională, ”utilizată ca formă de propagandă socială împotriva învăţământului românesc” prin ”aşa zisa majorare de 50%”, în fapt o majorare de 33%, conformă cu textul legii.

“Nerespectarea altor legi şi hotărâri de guvern anterioare continuă şi în prezent atingând apogeul de neimaginat privind încălcarea legilor în România chiar de către garantul acestora, Guvernul României. Finalul de an 2009 şi începutul anului 2010 a fost şi este pentru învăţământul românesc apogeul nedreptăţilor, batjocurii şi umilinţei fără de margini prin care aşa zisa prioritate naţională este tratată ca o cenuşăreasă pentru atingerea scopului propus de actuala guvernare, adică o nouă clasă socială slab pregătită, uşor de manipulat şi de condus, doar maşină de vot”, spun sindicaliştii. Prin legea 330 şi Ordonanţa 1, profesorii acuză guvernul că ”ciopârţeşte” veniturile salariaţilor din învăţământ făcând să dispară o serie de drepturi şi sporuri: 2% fond premiere, salariul de merit 15%, sporul de 10% pentru femeile de serviciu – penibilitate, sporul de 15% pentru bibliotecari – de toxicitate, sporul de 15% pentru titlul de doctor în învăţământul preuniversitar şi altele.

”Toate aceste exemple sunt drepturi prevăzute de legile în vigoare sau contractele colective de muncă şi trebuie incluse în salariile pe 2010, începând cu 1 ianuarie 2010, dar după interpretări şi din servilism au fost oamenii prejudiciaţi de ele”, au spus liderii sindicali. Sindicaliştii consideră că nu este just ca bugetele unităţilor de învăţământ să fie calculate ţinând cont de costurile per elev, neţinând cont de încadrarea cu personal a fiecărei unităţi, ceea ce ”a condus la un haos şi mai mare în învăţământ”, majoritatea unităţilor şcolare aflându-se deja în imposibilitatea acordării integrale a salariilor pe luna februarie.

Cadrele didactice au protestat şi pentru apărarea drepturilor personalului nedidactic, ”cea mai necăjită categorie de salariaţi din învăţământ”, care s-a trezit peste noapte cu toate drepturile tăiate, rămânând doar cu salariul de bază, de 600 de lei/lună. Nota de protest a fost prezentată prefectului Gavrilă Ghilea, care a înaintat-o în cursul zilei Ministerului Educaţiei. În opinia prefectului, nemulţumirile protestatarilor sunt, unele, obiective, altele discutabile, dar mare parte din revendicări, mai ales cele privind fondurile alocate şcolilor, vor fi rezolvate de către guvern şi primul ministru. “Cred că repartizarea sumelor pe şcoli, ca şi al treisprezecelea salariu vor fi rezolvate cât de curând. La nivelul judeţului, sumele ar fi suficiente, dar nu se pot face transferuri de la o şcoală la alta” a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Ghilea. AGERPRES