isvoranu_gheorghe_.jpgSindicalistii din invatamant ameninta cu proteste daca va fi pusa in aplicare ordonanta privind reducerea a 15.000 de posturi din sistem si daca nu se vor lua masuri de protectie sociala, cum ar fi acordarea de salarii compensatorii si organizarea unor cursuri de reconversie profesionala.

„Nu am acceptat Ordonanta 114, nu putem discuta nicio masura de reducere a personalului”, a spus presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, la finalul intalnirii de miercuri cu reprezentantii Ministerului Educatiei. Liderul sindical a afirmat ca „mai mult ca sigur” protestele vor incepe foarte rapid in cazul in care reprezentantii ministerului nu vor tine cont de solicitarile sindicalistilor.

„Am inceput discutiile privind protestele cu celelalte federatii sindicale. Lumea nu mai poate suporta aceasta bataie de joc”, a mai spus presedintele Federatiei Spiru Haret. Totodata, Isvoranu a declarat ca reprezentantii Ministerului Educatiei le-au transmis sindicalistilor ca personalul din invatamant nu va primi cel de-al 13-lea salariu si ca cei care vor participa la examene anul acesta nu vor fi platiti.


„Este un dispret total al Guvernului. MECTS ne impune niste masuri care sa arate ca trebuie sa reduca banii dati educatiei, indiferent de consecinte. Masurile ministerului sunt total neproductive, afecteaza sistemul educational”, a aratat Isvoranu. La randul sau, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Liviu Pop, a spus ca sindicalistii iau in calcul orice actiune de protest in conditiile in care nu se respecta legea.

„Luam in calcul actiunea de protest in conditiile in care nu se respecta legea. Evident, compensarile sunt lucruri pe care si noi le cerem”, a precizat Liviu Pop. Potrivit acestuia, in cazul in care MECTS „continua in acest ritm”, sindicalistii vor organiza forme de protest „mult mai periculoase” decat o greva generala. Liviu Pop a sustinut ca rolul Comisiei de Dialog Social intrunita miercuri nu este nicidecum acela de a discuta anumite aplicari ale legii, cum ar fi Ordonanta 114.


In opinia sa, masurile privind reducerea de personal duc la scaderea actului educativ si la „bulversarea sistemului educational”. „Atributia de aplicare Ordonantei 114 este a Ministerului Educatiei si inspectoratelor scolare generale, dar in cazul in care se va incalca legea, noi vom actiona in instanta”, a spus sindicalistul. AGERPRES