liderii sindicat.jpgReprezentantii celor patru sindicate din invatamant – Alma Mater, Spiru Haret, Federatia Educatiei Nationale si Federatia Sindicatelor Libere din Învatamant – s-au declarat nemultumiti in urma discutiei avute pe 13 aprilie cu presedintele Traian Basescu si cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Cei mai nemultumiti au fost presedintele Federatiei Alma Mater, Razvan Bobulescu, care a sfatuit-o pe Ecaterina Andronescu „sa urmeze exemplu fostului ministru Miclea” si sa se retraga de la conducerea ministerului pe care il conduce, si presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, care a amenintat cu blocarea anului scolar.

„Doamna ministru ar trebui sa urmeze exemplu domnului Miclea, pentru ca nu mai are 6 % din PIB in urma rectificarii bugetare. E pacat de domnia sa si expertiza dansei sa gestioneze un sistem in conditii de criza. Salariile vor ramane inghetate in acest an”, a afirmat Bobulescu. Acesta sustine ca „nu merita sa fie organizata o greva”.

Bobulescu a mai spus ca peste doua saptamani va avea loc o alta intalnire cu presedintele Traian Basescu. La randul sau, presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, a declarat ca in urma finalizarii referendumului, membrii federatiei sale doresc blocarea anului scolar, aceasta constand in blocarea examenelor. Izvoranu considera ca o reforma nu se poate face fara bani. „Din noiembrie pana acum, cei din invatamant sunt pocniti cu acte normative care au incalcat legi organice si care au dus la o nesiguranta in ceea ce priveste locul de munca”, a adaugat Izvoranu. El a spus ca nu intelege „cursa contra cronometru” prin care se spune ca pana la 4 mai trebuie facuta descentralizarea.

O alta nemultumire a Federatiei Spiru Haret este legata de faptul ca „o parte” a Comisiei de educatie de la Cotroceni are aproape de finalizare un pachet legislativ privind invatamantul preuniversitar si universitar fara a consulta partenerii sociali si pe ministrul Educatiei. Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamant, Aurel Cornea, a spus ca s-a prezentat la intalnirea de la Cotroceni „cu sperante’, sustinand ca pleaca “fara sperante”.

El a mai spus ca federatia pe care o reprezinta se gandeste sa nu mai participe la elaborarea unei legi unice de salarizare. Cornea a spus ca federatia pe care o reprezinta urmeaza sa finalizeze referendumul si in functie de aceasta vor stabili formele de protest. Reprezentantul Federatiei Educatiei Nationale, Teodor Fartonea, a aratat ca exista sanse aproape de zero de a fi majorate salariile profesorilor. În opina acestuia, reforma fara bani se va face mai mult „pe constiinta”.