Federatia Educatiei Nationale informeaza ca majorarea salariala despre care a vorbit ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, este stabilita inca de la inceputul anului, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 15/2008.
Potrivit sindicalistilor, cresterea este de „doar” 6%, incepand cu data de 1 aprilie, si nu este egala cu 1,5 milioane de lei, dupa cum sustine ministrul. „Il rugam pe domnul Vosganian sa ia niste meditatii la aritmetica si sa nu mai dezinformeze opinia publica. In niciun caz, aceasta majorare nu inlocuieste tichetele cadou care erau primite de intreg personalul din invatamant si care se acordau independent de aceasta marire salariala. Ii cerem lui Vosganian sa renunte la aceasta incercare de manipulare si sa nu-si mai bata joc de angajatii din invatamant. In conditiile in care nu va reveni asupra articolului care blocheaza acordarea tichetelor cadou, ii solicitam sa faca un simplu gest de onoare si sa-si prezinte demisia sau macar partidul din care face parte sa-l trimita in campanie electorala la vreo primarie ca pe domnul Adomnitei”, a declarat presedintele FEN, Catalin Croitoru.

Si reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Invatamant (FSI) „Spiru Haret” considera declaratia ministrului Economiei si Finantelor drept una „ambigua si generatoare de confuzie”. „De unde aceasta suma de 1,6 milioane lei vechi? Cadrele didactice au primit deja de la 1 aprilie o crestere de 6% conform OUG nr. 15/2008, care nu inseamna nici pe departe 1,6 milioane de lei. In plus, observam ca domnul ministru nu vorbeste decat de profesori si uita personalul didactic auxiliar si nedidactic – salariati ai aceluiasi sistem”, sustin sindicalistii de la „Spiru Haret”.

In opinia sindicalistilor de la FSI „Spiru Haret”, interzicerea acordarii tichetelor pentru salariatii din invatamant (cadre didactice, personal auxiliar si nedidactic) si lansarea promisiunii privind o ipotetica crestere salariala exclusiv pentru cadrele didactice „nu demonstreaza in niciun caz respectul ministrului pentru invatamant”.

„Fata de aceasta situatie si fata de modul abuziv in care Guvernul Romaniei intelege sa trateze angajatii din sistemul de invatamant, FSI ‘Spiru Haret’ isi va continua actiunile de protest, atat in Capitala, cat si in intreaga tara, in vederea anularii OUG nr. 37/2008”, precizeaza sindicalistii.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, pe 10 aprilie ca profesorii vor primi salarii majorate in medie cu 150 lei, de la 1 aprilie, pentru a compensa neacordarea tichetelor cadou. „Tichetele au avut o aplicare extrem de restransa. De la 1 aprilie am majorat salariile profesorilor cu o suma suficient de consistenta (in medie cu 150 lei). In continuare, vom evalua si alte modalitati de a mari veniturile acestora”, a spus Vosganian.

In data de 8 aprilie, a aparut in Monitorul Oficial OUG nr. 37/2008 prin care personalul angajat in institutiile publice nu mai poate beneficia de tichete cadou.