liderii sindicat.jpgReprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi ai Federaţiilor Alma Mater şi Spiru Haret au criticat miercuri, în urma întâlnirii cu preşedintele PSD, Victor Ponta, proiectul de lege a educaţiei supus dezbaterii publice de MECTS.

Potrivit preşedintelui Federaţiei „Spiru Haret”, Gheorghe Izvoranu, proiectul de lege a educaţiei este „în detrimentul elevilor” şi elimină drepturile salariaţilor din educaţie.

În ceea ce priveşte numirea directorilor şi componenţa consiliilor de administraţie, Izvoranu consideră că acest lucru duce la subordonarea totală a şcolilor faţă de comunităţile locale şi de primari. Referindu-se la problema titularizării, Izvoranu a criticat această prevedere spunând că profesorii ar trebui „să-şi ia rucsacul în spate şi să plece mereu în altă parte” în cazul în care proiectul de lege va fi aprobat de Parlament în forma actuală.

„Suntem nemulţumiţi de felul în care se vor ocupa posturile. Considerăm că finanţarea atât a învăţământului de stat, cât şi a celui privat este o discriminare şi un atac asupra copiilor oamenilor cu venituri mici. Legea finanţează pe cei care au bani mai mulţi”, a susţinut liderul Federaţiei „Spiru Haret”. El a spus că trecerea clasei a IX-a la gimnaziu nu face altceva decât să micşoreze durata învăţământului obligatoriu.


Izvoranu a spus că joi în intervalul orar 11,00 – 14,00 în care se organizează mitingul de protest al celor patru federaţii sindicale în unităţile şcolare nu se vor face ore, dar se va studia proiectul legii educaţiei împreună cu elevii. La rândul său, preşedintele Alma Mater, Anton Hadăr, consideră că proiectul de lege a educaţiei „ştirbeşte” autonomia universitară, susţinând că acesta poate duce la o „politizare accentuată” a învăţământului universitar românesc. AGERPRES