profesori cancelarie.jpgSindicaliştii din învăţământul bistriţean cer salarii mai mari pentru personalul nedidactic, care, spun ei, se confruntă cu o salarizare deficitară, condiţii de muncă deosebite, dar şi cu posibilitatea pierderii locurilor de muncă dacă serviciile pe care le efectuează vor fi descentralizate.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI), filiala Bistriţa-Năsăud, Emil Mocian, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că cele circa 640 de persoane din judeţ angajate ca personal nedidactic şi care sunt membri de sindicat le-au trimis mai multe memorii, prin care au atras atenţia asupra situaţiei în care se află.

„În sistemul de învăţământ avem o categorie foarte defavorizată, şi anume personalul nedidactic. Atât în întâlnirile pe care le-am avut cu liderii de sindicat, cât şi în întâlniri personale cu colegii, am fost informaţi despre starea materială pe care o au colegii noştri, salarizarea, condiţiile în care lucrează, atitudinile pe care le au unii conducători faţă de ei. (…) Ei au preluat de la guvernarea trecută o salarizare prin care femeia de serviciu care are vechime doi ani are acelaşi salariu cu cea care are vechime 20 de ani, ceea ce nu este corect. În fiecare sector de activitate poţi trece la o gradaţie, să ţi se mărească salariul până ajungi la pensionare, or, aici diferenţa se face numai din punctul de vedere al sporului de vechime”, a explicat Mocian.
La rândul său, prim-vicepreşedintele USLI Bistriţa-Năsăud, Ioan Duicu, a precizat că reducerile de personal din sistemul de învăţământ s-au făcut în special din rândul personalului nedidactic şi didactic auxiliar, ceea ce a dus inclusiv la efectuarea de activităţi în afara fişei postului sau muncă suplimentară neplătită.

Potrivit lui Duicu, principalele revendicări ale personalului nedidactic sunt legate de o salarizare adecvată, plata orelor suplimentare, dar şi de acordarea unor sporuri, cum ar fi sporul de zonă pentru cei din mediul rural, sporul pentru condiţii periculoase pentru cei din învăţământul special, spor de fidelitate, spor de penibilitate şi condiţii vătămătoare.
În plus, în toamna anului trecut, USLI a sprijinit personalul nedidactic din judeţ să acţioneze în instanţă Ministerul Educaţiei pentru neplata celui de-al 13-lea salariu aferent anului 2010. Până acum, însă, instanţa nu a dat nicio sentinţă în aceste procese.

Sindicaliştii bistriţeni spun că vor avea o întâlnire şi cu parlamentarii de Bistriţa-Năsăud, pentru a discuta modul de aplicare a Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului bugetar, unde vor fi prezentate şi revendicările venite din partea personalul nedidactic – îngrijitoare din creşe, femei de serviciu, paznici, personal de întreţinere şi personalul de la bucătării. AGERPRES