Reprezentanţii filialei ieşene a Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar au anunţat că vor picheta Prefectura Iaşi joi, între orele 13,30 şi 14,30, pentru a atrage atenţia Guvernului asupra gravelor probleme cu care se confruntă.

Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi, a declarat că protestul va fi declanşat de faptul că personalul nedidactic nu a beneficiat de majorarea de 20% de la 1 martie 2018, iar din punct de vedere legislativ nu este recunoscută ca parte a sistemului educaţional. O altă nemulţumire a sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar ieşean este faptul că media salarială la această categorie este de aproximativ 1.250 lei net deoarece pe Legea nr. 153/2017 nedidacticul se găseşte între un minim de 1.150 lei şi un maxim de 1.450 lei.

„Bucătarii din grădiniţe, fochiştii, femeile de serviciu, îngrijitorii, muncitorii de întreţinere sunt absolut vitali pentru buna funcţionare a unităţilor şcolare. Aceştia trebuie să îşi desfăşoare activitatea în condiţii improprii datorate lipsei echipamentelor speciale pe care de cele mai multe ori şi le achiziţionează singuri. Nu se decontează naveta acolo unde avem persoane care se deplasează din alte localităţi. Supranormarea suprafeţei pe care o au în sarcină este o altă nemulţumire. De cele mai multe ori femeile de serviciu trebuie să facă munca a două – trei persoane. Bolile profesionale sunt mai accentuate la această categorie. Vorbim de micoze, intoxicaţii, alergii, probleme circulatorii. Toate acestea sunt cauzate de condiţiile inadecvate în care îşi desfăşoară activitatea”, a declarat Laviniu Lăcustă.

Conform declaraţiilor sale, în ceea ce priveşte personalul auxiliar, au fost înregistrate diminuări de salarii, cum este în cazul contabililor, între 350 şi 750 lei. AGERPRES