Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) Vrancea solicită Ministerului Educaţiei Naţionale retragerea ordinului privind aprobarea planului de şcolarizare pentru anul 2019-2020, prin care un număr de 21 de clase de liceu tehnologic de clasa a IX-a din judeţ au fost transformate în clase de şcoală profesională, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

„SLI Vrancea îşi exprimă indignarea şi nemulţumirea faţă de ordinul emis de ministrul Educaţiei Naţionale privind aprobarea planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020 pentru clasele a IX-a. Pentru judeţul Vrancea au fost aprobate 70 de clase de liceu şi 37 clase de şcoală profesională. Iniţial, erau propuse 17 clase de profesională, iar acum au fost impuse 38, adică cu 21 mai mult, clase care au fost tăiate de la liceu şi transformate în clase de şcoală profesională, în condiţiile în care în Vrancea nu există suficiente solicitări din partea agenţilor economici în acest sens”, a declarat preşedintele SLI Vrancea, Constantin Ionescu.

Acesta susţine că decizia MEN afectează deopotrivă pe elevi şi profesori. „Vor fi afectate şi normele didactice. Dacă se ştia acest lucru din luna ianuarie, profesorii intrau în restrângere de personal, pre-transfer etc. Aceste etape s-au derulat deja şi noul ordin va avea efecte negative asupra personalul didactic. În plus, în câteva zile elevii ar trebui să primească broşura pentru admiterea la liceu. Deja vor vedea o tăiere drastică a claselor la liceu şi vor trebui să meargă spre profesională, în condiţiile în care aceste unităţi şcolare nu au baza materială pentru desfăşurarea stagiilor de pregătire practică”, a spus Ionescu.

Potrivit liderului de sindicat, SLI Vrancea solicită Ministerului Educaţiei retragerea ordinului şi ameninţă cu forme drastice de protest. „SLI Vrancea solicită MEN retragerea prezentului ordin. În caz contrar, vom declanşa toate formele de protest prevăzute în Legea dialogului social. Vom începe cu pichetarea sediului MEN în zilele următoare, dar am primit propuneri din partea colegilor inclusiv pentru boicotarea organizării examenului de bacalaureat”, a precizat Constantin Ionescu. AGERPRES