Declarația ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, potrivit căreia toate salariile bugetarilor vor crește cu 25% de la 1 ianuarie 2018, este surprinzătoare, mai ales că nu s-a discutat vreodată niciun aspect legat de o posibilă reducere a cuantumului preconizat de programul de guvernare al PSD și ALDE, în ceea ce privește Educația, dar și celelalte sectoare bugetare, a declarat președintele Federației Naționale a Sindicatelor „Alma Mater”, Anton Hadăr.

La începutul lunii aprilie, ministrul Muncii anunța majorări salariale de 50% pentru Educație și Sănătate începând din ianuarie 2018. Potrivit lui Hadăr, sindicatele din Educație au atras atenția asupra anvelopei salariale. „Este o declarație surprinzătoare, mai ales că până în ziua de astăzi noi nu am discutat vreodată vreun aspect legat de o posibilă reducere a cuantumului preconizat de programul de guvernare al PSD și ALDE, în ceea ce privește Educația, dar și celelalte sectoare bugetare. Nu mă așteptam, pentru că noi întotdeauna am atras atenția asupra anvelopei salariale, dacă permite creșterea salarială preconizată, dar ni s-a spus până acum că ‘totul este sub control’. Înțeleg că a dat vina pe amendamentele care s-au făcut în Camera Deputaților, în Senat și că în felul acesta va trebui ca o parte din promisiuni să fie reduse simțitor”, a spus liderul sindical.

Întrebat despre ce vor face sindicatele din Educație de acum încolo, Hadăr a răspuns că așteaptă explicațiile ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu. „În momentul de față, trebuie să primim aceste vești la fața locului, să vedem ce explicații găsește doamna ministru și, evident, noi, cei din sindicate, ne vom apleca asupra acestor lucruri care cu siguranță vor crea mare deranj în lumea sindicală, dar nu numai, ci în toată lumea bugetară, și vom avea săptămâna aceasta toate federațiile din Educație, consiliul național de conducere. Eu am vineri și sâmbăta, celelalte din învățământul preuniversitar au la finalul săptămânii acesteia, iar mâine liderii din Educație ne vom întâlni la 9:30 pentru a discuta lucrurile care se preconizează a fi anunțate. Oricum, e tare surprinzător pentru noi că s-a ajuns în această situație, nu ne-am așteptat”, a precizat liderul sindical.

Totodată, Anton Hadăr a adăugat că alegerile au fost câștigate pe baza promisiunilor din programul de guvernare și oamenii așteaptă ca aleșii să se țină de promisiuni. „Este o problemă demnă de a fi luată în seamă. Atâta vreme cât salariile rămân acelea care sunt acolo, dar creșterile nu vor mai fi atât de consistente pentru noi, cu siguranță că am putea ajunge și la o înțelegere a lucrurilor, pentru că este destul de greu să te gândești că ar fi putut fi posibilă o creștere cu aproape 100% a salariilor medicilor și cu 50% a profesorilor, dar ei au scris în programul de guvernare, nu noi. Ei au câștigat votul pe baza acestor promisiuni și noi, acum, trebuie să ne așteptăm la așa ceva. De aceea v-am spus că noi, cei din Alma Mater, dar nu numai noi, urmărim programul de guvernare și cerem respectarea lui. Să vedem ce se va întâmpla astăzi”, a subliniat acesta. AGERPRES