hancescu_simion1.jpgReprezentanţii sindicatelor şi cei ai părinţilor au cerut vineri eliminarea fondului clasei. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă, că fondul clasei trebuie scos în afara legii şi a susţinut că sindicatul pe care îl reprezintă se delimitează de practici precum cea de la Şcoala 10.

În opinia sindicalistului, decizia luată de Consiliul de Administraţiei al Şcolii nr. 10 „Maria Rosetti” de a-i desface contractul de muncă învăţătoarei Dana Blându este una corectă. „Astfel de cadre didactice sunt o ruşine şi nu au ce să caute în sistemul de învăţământ”, a spus reprezentatul FSLI, adăugând că nici nu ar trebui să mai fie lăsată să revină în sistem.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a cerut şi el eliminarea fondului clasei şi a susţinut că salariile mici nu trebuie să ofere niciunui angajat din sistem motivaţia de a cere sau a accepta foloase necuvenite din partea părinţilor.
El a spus că sindicatul pe care îl reprezintă nu va susţine niciodată un angajat al sistemului care solicită bani sau alte foloase de la părinţi şi elevi şi va condamna întotdeauna astfel de practici. „Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” consideră că trebuie adoptate în regim de urgenţă Codul de etică şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, iar Ministerul Educaţiei şi inspectoratele ar trebui să acorde consiliere de specialitate unităţilor de învăţământ în vederea elaborării regulamentelor interne”, a spus Nistor.

Prezent la conferinţă, Mihaela Gună, reprezentanta Federaţiilor Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din învăţământul preuniversitar, a afirmat că numai prin intermediul asociaţiilor de părinţi, cu chitanţă, pot fi strânşi legal bani şi a explicat că, dacă nu există personalitate juridică, strângerea de bani este ilegală.

„Părintele primeşte chitanţă pe cotizaţia stabilită de Adunarea Generală a Asociaţiei de Părinţi. Modul de cheltuire al banului trebui să fie stabilit numai de către asociaţia de părinţi”, a spus Gună. AGERPRES