greva-profesori.jpgDemersul blocării anului şcolar şi al grevei generale nu aparţine liderilor de sindicat, ci salariaţilor din învăţământ, care şi-au asumat prin referendum aceste acţiuni extreme de luptă sindicală, ca răspuns la lipsa de dialog şi dezinteresul faţă de problemele sistemului de învăţământ manifestate de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, se arată într-un comunicat al celor patru federaţii sindicale din învăţământ.

„Reamintim domnului ministru că liderii de sindicat sunt ‘purtătorii de cuvânt’ ai salariaţilor din învăţământ, iar prin aruncarea răspunderii asupra acestora nu face decât să solidarizeze şi mai mult angajaţii din sistem. Faptul că şi-a propus să ia drept ţintă liderii, dovedeşte încă o dată că nu a înţeles nimic din problemele cu care se confruntă şcoala românească şi salariaţii săi”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Sindicaliştii amintesc că au existat discuţii şi întâlniri zilnice ale liderilor de sindicat cu ministrul, însă acestea s-au desfăşurat la Comisia pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului legii Educaţiei Naţionale, şi nicidecum, aşa cum ar fi trebuit, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul MECTS.


„Discursul patetic al domniei sale, care face trimitere la respectarea drepturilor elevilor, este incorect, pentru simplul fapt că reducerea salariilor din învăţământ cu 25 la sută înseamnă micşorarea finanţării per elev, măsură care prejudiciază şi mai mult calitatea actului educaţional. Dar despre dreptul elevilor de a beneficia de alocaţii – ce urmează a fi diminuate, din dispoziţia Guvernului din care, cu onor, face parte – de ce nu spune nimic domnul ministru?”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ (FSI) „Spiru Haret”. Liderii sindicali consideră inadmisibilă compararea cadrelor didactice cu ‘teroriştii’, care îi iau ‘ostatici’ pe elevi.


,,Îi amintim domnului ministru că printre semnatarii referendumului pentru grevă şi printre liderii de sindicat sunt foarte mulţi care au copii în sistemul naţional de îvăţământ. De ce nu vrea domnul ministru să recunoască faptul că, în ultimele 5 luni, întregul sistem de învăţământ a fost ‘ostaticul’ politicii falimentare a unor guvernanţi incapabili?”, a adăugat preşedintele executiv al FSI Spiru Haret, Marius Nistor. Sindicaliştii consideră că invitaţia transmisă prin intermediul presei miercuri, la ora 18,00, pentru o discuţie în dimineaţa zilei de joi, nu este decât o încercare disperată de a simula dialogul social.


Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului dispune de soluţii legale pentru a nu se ajunge în situaţia de blocare a Bacalaureatului şi a anului şcolar, a declarat, joi, ministrul Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, prin absenţa de la dialog a liderilor sindicali, aceştia riscă să devină „parte a problemei şi nu parte a soluţiei”. În opinia ministrului, liderii sindicatelor din învăţământ vor să bage copiii în lupta cu criza în loc să îi protejeze.

„Copiii trebuie să ne unească, în jurul lor trebuie să ne strângem. Ameninţarea sindicatelor este o tentativă de a diviza societatea românească”, a susţinut Funeriu. El consideră că sindicaliştii nu ar trebui să ia „ostatic” viitorul copiilor şi nu ar trebui „să-şi bată joc” de munca la clasă, pe un an întreg, a profesorilor.
Ministrul a menţionat că, în ultimele trei săptămâni, s-a întâlnit aproape zilnic cu câte un lider al sindicaliştilor. „Absenţii nu au niciodată dreptate. Lipsa de la discuţii a sindicaliştilor arată că acuzaţiile potrivit cărora ministerul este închis dialogului li se aplică chiar lor. Îi aştept la dialog”, a mai spus ministrul. AGERPRES