Sindicatul dascalilor caraseni nu recunoaste Legea nr. 329/2009 referitoare la incadrarea in constrangerile bugetare determinate de criza economica. Sintagmele “concediu fara plata” si “zile libere fara plata” sunt nefericit alese, atata timp cat un concediu fara plata atrage dupa sine si pierderea altor drepturi, nu numai a celor salariale, iar zile libere neplatite nu exista in niciuna din legile organice si speciale, sustine presedintele Sindicatului dascalilor caraseni, Carmen Rugina.

”Nu avem varianta pentru acordarea acestor zile ‘libere’, de vreme ce niciun salariat nu a solicitat sa stea acasa fara remuneratie, situatie in care ar fi fost de preferat sa ni se spuna ca muncim ‘pentru prosperitatea Romaniei”.

Privitor la masurile care deja au afectat sistemul educativ, (reduceri de personal, neaplicarea Legii nr. 221/2008 etc.), socotim ca acestea au fost suficiente, in conditiile unei salarizari penibile, dat fiind faptul ca sume importante din banul public sunt cheltuite de guvern fara discernamant si in dispretul contribuabilului’, afirma liderul sindical. Carmen Rugina sustine ca Inspectoratul Scolar Judetean Caras-Severin a elaborat un model de cerere pentru acordarea de zile libere fara plata, ca si cum salariatii din invatamant ar pleca la cerere in concediu neplatit.


”Am sugerat colegilor sa refuze semnarea unui asemenea document, avand in vedere ca este un act abuziv, care incalca Legea 128/1997, privind statutul cadrelor didactice, Codul Muncii si Constitutia. In cazul in care colegii nostri merg la scoala, respecta orarul, semneaza condica, nu adreseaza o astfel de cerere pentru concediu sau zile libere neplatite, dar vor fi penalizati, vom actiona in instanta institutiile responsabile pentru recuperarea prejudiciilor aduse angajatilor”, precizeaza presedintele Sindicatului Dascalilor Caraseni, Carmen Rugina. Conform unei note a Ministerului Educatiei, zilele libere neplatite se vor acorda in vacanta de iarna in intervalele 21-24 decembrie pentru luna noiembrie si 28-31 decembrie pentru luna decembrie. AGERPRES