sacarea ioan.jpgPreşedintele filialei Mureş a Sindicatului „Spiru Haret”, Ioan Săcărea, a declarat presei, marţi, că una dintre propunerile acestei organizaţii de modificare a Legii 1/2011 înaintate Ministerului Educaţiei vizează şi eliminarea finanţării per capita în sistemul de învăţământ.
Ioan Săcărea a spus că toate organizaţiile sindicale din învăţământ au formulat propuneri de modificare a Legii Educaţiei şi că acestea vor fi discutate joi, la Ministerul Educaţiei.

„Noi am propus renunţarea la finanţarea per capita. În primul rând, există o contradicţie între prevederile legale – pe de o parte, finanţarea per capita, pe de alta, alocarea a 6% din PIB pentru învăţământ. Deşi aplicarea acestei ultime prevederi a fost amânată, credem că ar fi mai bine şi mai corect să se meargă pe această variantă. În prezent, cu finanţarea per capita, unde sunt mai puţini de 25 de copii într-o clasă sunt probleme cu finanţarea, spre exemplu în mediul rural”, a spus Săcărea.

În plus, o altă modificare solicitată de Sindicatul „Spiru Haret” Mureş vizează finanţarea unităţilor de învăţământ direct de la bugetul de stat şi renunţarea la aşa-zisa verigă intermediară reprezentată de primării.

Săcărea a precizat că sindicaliştii mureşeni au mai propus acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, reintroducerea unor drepturi şi facilităţi pentru salariaţii din învăţământ şi copiii acestora, care erau prevăzute în Legea 128/1997 şi contractul colectiv de muncă, cum ar fi bilete de odihnă şi tratament compensate cu 50%, călătorii gratuite cu trenul, scutirea copiilor acestora de taxe de înscriere la facultate şi gratuitate la cazarea în cămine şi internate. AGERPRES