Singurul loc întâi la o olimipiadă naţională obţinut de un un elev vâlcean a fost la „Limba Latină”, acolo unde o elevă de la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovary” a luat nota 10, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene.

„Anul acesta am avut mai puţini copii prezenţi la concursurile naţionale, au fost doar câte un singur elev pe disciplină, dar rezultatele nu au fost mai prejos decât în anii anteriori. Elevii noştri s-au întors cu multe premii şi menţiuni, semn că Vâlcea este un centru de excelenţă în domeniu. Un zece curat, singurul din ţară a fost obţinut de eleva noastră de la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovary”, Ileana Popescu, la olimpiada de limba latină, ea fiind şi cea care ne va reprezenta ţara la concursul internaţional de specialitate. Am avut foarte multe premii II şi III, precum şi menţiuni aduse de elevii de la colegiile din Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani şi Călimăneşti”, a precizat Ene.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, inspectorul general a subliniat interesul elevilor de clasa a IX-a şi a X-a pentru învăţământul profesional.

„Deja sunt mulţi părinţi şi elevi care sunt interesaţi de aceste clase care se vor reînfiinţa din toamnă. De menţionat aici că un obstacol intervine din partea cadrelor didactice cărora li se pare că pierd clase de liceu în detrimentul claselor de învăţământ propfesional, dar eu recomand mai mult realism în acest sens din partea colegilor mei, pentru că interesul este focusat pe elev, el este beneficiarul reformei sistemului”, a subliniat inspectorul Ene.

Referindu-se la clasele pregătitoare, Garbriela Ene a atacat dur „învăţătorii vedetă” care promit suplimentarea numărului de elevi dintr-o clasă.

„Legea spune clar: 25 de copii într-o clasă. Eu nu voi permite să am în toamnă 30 de elevi într-o clasă pregătitoare şi 13-14 în alta. Spun asta în atenţia învăţătorilor vedetă să nu promită părinţilor suplimentarea numărului de elevi. Tot ce va fi peste 25, eu personal voi lua copii şi voi echilibra situaţia. De ce să nu dăm şanse şi tinerilor dascăli care au ieşit de pe băncile şcolii, cu ce este mai prejos un astfel de învăţător dornic de a-şi face un nume, o carieră faţă de un cadru didactic vedetă? Repet, nu voi ţine cont de nume sau de brand, ci doar de lege”, a precizat Gabriela Ene. AGERPRES