Singura revistă de geografie din judeţul Mureş care apare la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş a reuşit să scoată ultimul număr după ce elevii din redacţie au valorificat deşeurile de hârtie la centrele de colectare, a declarat miercuri îndrumătorul redacţiei, profesorul de geografie Hadrian Conţiu.

„Revista a apărut în 2003, la început lunar, iar după vreo câţiva ani, din cauza dificultăţilor de editare, mai ales de tipărire, am decis să o scoatem semestrial. Am rărit oarecum perioadele de apariţie, dar am crescut numărul de pagini. Ultimul număr a avut 47 de pagini în format A 4. Editarea o fac elevii (…) Ultima dată am apelat la un procedeu mai interesant (de finanţare – n.r.). Am colectat hârtie şi am dus-o la cei care plătesc ceva pentru asta. Ne plătesc foarte puţin. Pentru o tonă de hârtie 30-50 de lei, deci foarte puţin. Ne descurcăm cum putem”, a declarat profesorul Hadrian Conţiu.

Revista de geografie nu are un sponsor permanent şi, deşi suma pentru tipărire nu este foarte mare, banii se adună foarte greu. „Ar costa câteva milioane de lei vechi, nu este o sumă foarte mare. Am scos şi 100 de exemplare, dar şi mai puţin, pentru faptul că nu putem să ne recuperăm banii. Una color se vinde cu 8 lei, iar celelalte care aveau coperta alb-negru era la 4 lei. S-a distribuit contra cost elevilor din şcoală, care în acest fel au susţinut apariţia ultimului număr. O parte s-au dat gratuit”, a susţinut profesorul. Ideea editării acestei reviste i-a venit profesorului Hadrian Conţiu, după ce a observat că elevii doresc să ştie mai mult decât se învaţă în clasă, să aibă o activitate mai complexă.


„Văzându-i disponibili pentru activităţi de genul acesta am decis că ar fi cazul să începem să avem o revistă proprie specializată pe probleme geografice. Din ce în ce mai puţin găsim elevi cu disponibilităţi de petrecere a timpului în acest fel. Peste 40 de elevi sunt înscrişi în Cercul de geografie. Merg cu mine în excursii, în aplicaţii, scriu despre asta. Acum ne-am întors de la Veneţia, spre exemplu. Am fost într-o aplicaţie internaţională şi pe baza ei scriu articole. O parte din cele mai bune sunt puse pe Internet. De vreo trei ani are apariţie on-line”, a susţinut Conţiu.

Acesta a arătat că există un protocol de colaborare cu Apele Române, iar în fiecare miercuri de la ora 13:30, în zilele de şcoală, există un curs de Sisteme Informatice Geografice, după care se iese cu GPS-ul în teren şi se fac hărţi. Profesorul a subliniat că cea mai mare dificultate este convingerea elevilor din clasele a IX-a să preia activitatea în cadrul revistei de la cei care termină liceul. Elevii Cercului de geografie „Constantin Herbst” din cadrul Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, care editează revista, participă periodic la acţiuni de ecologizare a râurilor, precum şi la inventarieri de obiective turistice neexploatate.AGERPRES