Peste 300 de foşti absolvenţi şi profesori ai Liceului Agricol „Alexiu Berinde” din oraşul Seini, judeţul Maramureş s-au întâlnit pentru a marca 45 de ani de învăţământ agrar în judeţ a singurului liceu cu acest profil, care continuă să asigure pregătirea tinerilor care doresc să lucreze în agricultură.

Directorul Liceului Agricol „Alexiu Berinde” Seini, prof. Mihai Pop, a declarat că, pe parcursul celor 45 de ani de activitate, liceul a pregătit peste 6.000 de elevi care în marea lor majoritate activează în domeniul agricol sau alte domenii, iar alţii şi-au deschis afaceri în alte profile economice.

El a afirmat că liceul îşi continuă activitatea pentru a asigura necesarul de specialişti în agricultura judeţului, dar şi a judeţelor limitrofe, Sălaj şi Satu Mare.

Tinerii care au absolvit liceul nostru, acum maturi, în puterea vârstei, unii cu rezultate notabile în afacerile care le derulează, ne onorează că n-au uitat locul unde s-au format ca oameni şi profesionişti (…) O să muncim mai departe pentru ca absolvenţii, viitorul nostru, să se bucure de realizări şi să facă parte din galeria oamenilor de succes (…) Ne dorim ca autorităţile locale să realizeze investiţiile propuse în această unitatea şcolară, iar Ministerul Agriculturii, prin proiectele sale, să fie mai apropiat şi să susţină liceele agricole funcţionale. Vrem ca tinerii care astăzi învaţă, să cunoască tehnicile performante. Avem firme de exerciţiu în care tinerii şi-au făcut o asociaţie a horticultorilor, iar şcoala le oferă tot materialul didactic necesar, acasă au deja mici ferme prin care învaţă să trăiască şi să dezvolte mici afaceri cu specific agricol„, a spus Mihai Pop.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, George Diaconeasa, a subliniat interesul ministerului în susţinerea învăţământului de specialitate.

„Sunt agronom de meserie şi aveţi toată aprecierea mea pentru tot ceea ce se face în liceul agricol din Seini (…) Aveţi o cifră aniversară de toată lauda. Ministerul Agriculturii vă este aproape şi avem toată deschiderea pentru dialog şi comunicare. Suntem foarte receptivi la procesul de învăţământ din domeniul agricol, căutând soluţii pentru a îmbunătăţi această activitate, şi suntem încrezători că tineretul format aici, în Seini, va aduce un aport de capital la dezvoltarea agriculturii româneşti şi pentru a face faţă provocărilor de pe piaţa de desfacere şi producţie. Soluţia noastră la invazia companiilor străine pe piaţa din România, a supermarketurilor cu produse aduse din afară este o bună pregătire profesională, trebuie să avem elevi capabili să facă producţie, producţie care este motorul dezvoltării, producţie care se poate realiza numai cu specialişti, iar aici avem parte de un liceu care de-a lungul timpului a format buni specialişti pe care îi regăsim în agricultură noastră şi în afaceri „, a spus George Diaconeasa.

În context, primarul oraşului Seini, Gabriela Tulbure, a precizat că, începând cu acest an de învăţământ, liceul agricol a fost autorizat să aibă propria şcoală de şoferi care să pregătească tinerii sau adulţii care urmează să folosească utilaje agricole sau alt gen de maşini performante, iar liceul s-ar putea transforma într-un campus care să ofere condiţii îmbunătăţite elevilor din alte localităţi care doresc să studieze la Seini.

Prezent la aniversarea celor 45 de ani de existenţă a Liceului Agricol „Alexiu Berinde” din Seini, prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Lupuţ, a afirmat că, din nefericire, sănătatea populaţiei este afectată de chimizarea agresivă a produselor agricole autohtone cât şi străine care se desfac pe pieţele din România, iar singura şansă de îndreptare a acestei situaţii este practicarea unei agriculturi ecologice.

La finalul întâlnirii, directorul liceului, primarul oraşului Seini şi prefectul judeţului Maramureş au oferit diplome de onoare şi flori profesorilor pensionari care au activat ani îndelungaţi la singurul liceu agricol din judeţ, iar tinerii au organizat o expoziţie cu produse agroalimentare, animale mici de casă şi diverse produse specifice domeniului agrar. AGERPRES