univ_petrol_ploiesti.jpgUniversitatea de Petrol şi Gaze (UPG) din Ploieşti deţine un sistem antiplagiat folosit pentru tezele de doctorat, acesta fiind menit să detecteze similitudinile existente cu alte lucrări, a declarat, într-o conferinţă de presă, profesorul Nicolae Paraschiv, director al şcolii doctorale din cadrul UPG. Potrivit acestuia, sistemul achiziţionat de UPG funcţionează pe baza a doi indicatori, fiind vorba despre secvenţe de cinci cuvinte şi secvenţe de peste 25 de cuvinte.

„Conducătorul de doctorat are o mare responsabilitate, şi comisia de doctorat. Nu trebuie să se ajungă la autorităţi ca să vadă. Noi de anul acesta am introdus, de fapt, din toamnă universitatea a făcut un efort şi a achiziţionat un sistem (…) care detectează similitudinile. Nu răspunde sută la sută, pentru că în ultimă instanţă plagiatul înseamnă furt de idei. (…) El detectează coincidenţe de text. Dar şi aşa, a fost foarte bine că l-am introdus, este recomandat de minister şi să ştiţi că am întors un număr de teze”, a spus Paraschiv.

Directorul şcolii doctorale a precizat că sistemul a fost deja testat, opt teze fiind verificate, iar unele întoarse pentru a fi refăcute. „A început să fie folosit din vară şi deocamdată este utilizat pentru teze de doctorat. Plata se face la nivel de caracter. Tezele se scanează pe un server care nu ne aparţine, este deţinut de firma de la care am luat, am achiziţionat 6 milioane de caractere. (…) Mie-mi convine că este aşa, pentru că există un caracter preventiv. Vine conducătorul, trimite teza, înainte de a face evaluarea, de a face referatul, se obţine un raport, şi raportul este înaintat. Şcoala doctorală a fixat nişte criterii, nişte praguri şi teza se corectează. (…) Dacă îi găseşte la 5% plagiat pe secvenţe de peste 25 de cuvinte, deja i-o returnăm, pentru că este un volum foarte mare”, a explicat profesorul.

În context, el a arătat că există o „foame de titluri” în administraţie şi politică, dar şi o superficialitate în modul în care se acordă titlurile. „În primul rând sunt de vină cei care vor să fie doctori cu orice preţ. Eu cred că titlul de doctor este un titlu ştiinţific şi este absolut necesar în învăţământul superior şi în cercetare. Pentru celelalte domenii este un hobby. Trebuie să recunoaştem şi acest aspect, că omul este pasionat de ştiinţă, chiar dacă nu lucrează în domeniul de cercetare, în proiectare sau în învăţământul superior. Dar există această tentaţie, această foame de titluri în administraţie, în politică, peste tot deja s-a ajuns la un nivel în care nu mai este suficient un titlu de doctor, îl vor şi pe al doilea, aşa cum sunt colecţionari de diplome şi-i vezi cu câte trei, patru masterate în domenii total divergente, aşa-i vezi că au pretenţii să aibă câte două, trei, patru doctorate. Nu este corect. Pentru că această superficialitate şi această uşurinţă cu care s-au acordat titlurile au condus la această imagine deteriorată şi eu unul nu mă simt bine şi nici colegii, să ştiţi, nu se simţim bine pentru că se munceşte cu un doctorand, trebuie să fii foarte atent”, a spus şeful şcolii doctorale din UPG Ploieşti, răspunzând unei întrebări. AGERPRES