Sistem de securitate şi monitorizare în şcolile brașovene

camera_supraveghere.jpgNouă unităţi de învăţământ din municipiul Braşov vor fi mai sigure pentru elevi în urma instalării unui sistem de securitate şi monitorizare care presupune 299 de camere video (203 în interior şi 96 în exterior), sisteme anti-incendiu cu senzori de fum, butoane de panică, sirene interioare şi exterioare şi o centrală de detecţie. De asemenea, sistemul include şi un sistem anti-efracţie constând în senzori de prezenţă în sălile de curs, pe holuri, în laboratoare şi în cancelarie, o centrală anti-efracţie, precum şi un sistem de control-acces cu carduri de proximitate la uşa principală, la intrările profesorilor şi la intrarea în cancelarie.
Imaginile captate de camerele de supraveghere vor fi păstrate cel puţin o lună în dispeceratele de control de la nivelul instituţiilor de învăţământ şi în dispeceratul central din cadrul Primăriei Braşov, unde va fi asigurată permanenţa.

“Acest proiect este începutul programului nostru de securizare a tuturor instituţiilor de învăţământ din municipiul reşedinţă de judeţ. Este un proiect cu finanţare europeană care pune în practică promisiunea pe care am făcut-o braşovenilor, de a-şi şti copiii în siguranţă deplină la şcoală. Pe lângă siguranţa elevilor, proiectul înseamnă şi o protejare mult mai eficientă a bunurilor, inclusiv a clădirilor, pentru că, prin aceste sisteme, se monitorizează şi din punct de vedere al protejării şcolilor împotriva incendiilor şi a furturilor”, a precizat primarul George Scripcaru într-o conferinţă de presă, desfăşurată la dispeceratul sistemului de securitate şi monitorizare.

Prin rezultatele prevăzute în cadrul acestui proiect se urmăreşte reducerea cu 50% a gradului de infracţionalitate la nivelul şcolilor beneficiare şi cu 20% a timpului de intervenţie a organismelor cu atribuţii în domeniul asigurării siguranţei şi ordinii publice în incinta unităţilor de învăţământ.
Proiectul este finanţat prin POR 2007-2013, valoarea contractului de finanţare fiind de 3.170.509 lei din care 2% contribuţia municipalităţii.

Cele nouă unităţi de învăţământ incluse în proiect sunt şcolile generale numerele 2, 3, 4 , 11, 15, 25, 31, Colegiul Naţional “Unirea” şi Colegiul Naţional “Andrei Bârseanu”. AGERPRES