„Smart State” este conceptul dezbătut de către studenţi de la specializările ştiinţe politice şi relaţii internaţionale de la toate universităţile din ţară, dar şi de către parlamentari şi profesori, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Forumului Naţional al Studenţilor la Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (FNSSPRI).

La evenimentul organizat de Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP), sub patronajul Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat şi al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, participă 50 de studenţi, fiind invitaţi de asemenea politologi, oameni politici, reprezentanţi ai ONGurilor de profil şi jurnalişti. Obiectivul acestei ediţii este construirea unui concept de „smart state” care să ţină pasul cu actualele trenduri în tehnologie şi societate, dar care să răspundă în acelaşi timp nevoilor şi provocărilor locale, din perspectiva actorilor non-statali, au precizat organizatorii.

„Cel mai deştept (smart) stat va fi cel cu oamenii cei mai deştepţi, în viitor. Dar nu deştepţi în sensul maşinii tradiţionale, ci în a construi etic, capabili să facă raţionamente şi să spună: ‘Stop aici, chiar dacă se poate mai mult! Nu facem asta doar pentru că se poate’. În al doilea rând, sunt îngrijorată pentru oameni, pentru că venim după trei-patru decenii de individualism excesiv pe care neoliberalismul l-a adus în societate şi acest individualism a distrus deja ţesutul social în mare măsură”, a arătat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, Gabriela Creţu, în cadrul discuţiilor cu studenţii.

Ana Vârlan, coordonator de programe în cadrul Centrului de Studii în Idei Politice, a precizat că tematica forumului, deşi din ce în ce mai dezbătută în mediul public sau privat, nu este abordată suficient în mediul academic

„Scopul ediţiei este să explorăm diferite dimensiuni pe care noi le vedem asociate conceptului de smart state şi să vedem cum se împacă ceea ce noi ştiam despre smart state- respectiv digitalizare, globalizare, un stat fără frontiere, inteligenţă artificială şi toate procesele robotizate – cu concepte sociale, mai degrabă şi cu valori pe care noi le considerăm cu atât mai importante în ceea ce am numi smart state. Noi considerăm că, dincolo de ceea ce crede lumea despre conceptul acesta, este şi partea de incluziune socială, de calităţi şi competenţe soft, care să ne ajute indiferent de meserie, indiferent de profesie, de specializare. Şi cum putem, practic, să împăcăm toate lucrurile vechi pe care  le ştiam cu lucrurile pe care credem noi că ar trebui să le asociem în viitor cu smart state. Scopul e mai degrabă să explorăm”, a precizat Ana Vârlan. AGERPRES