Conducerea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a hotărât ca până în data de 4 aprilie 2022 toate activităţile didactice să se desfăşoare în continuare pe platformele de e-learning ale structurilor academice ale universităţii, în mediul online.

Precizarea SNSPA vine în contextul în care ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat în presa centrală că odată cu încetarea stării de alertă universităţile nu ar mai putea organiza cursuri online.

„Luni, 7 martie, şi marţi, 8 martie 2022, conducerea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a analizat impactul ridicării stării de alertă asupra procesului didactic şi a hotărât ca, până în data de 4 aprilie 2022, toate activităţile didactice să se desfăşoare în continuare pe platformele de e-learning ale structurilor academice ale universităţii, în mediul online”, informează SNSPA.

Potrivit sursei citate, cadrul legislativ în vigoare permite universităţilor, în baza autonomiei universitare, să utilizeze metode didactice de predare-învăţare-evaluare în format online, până la finalul anului universitar 2021-2022.

„SNSPA respectă legea, aşa cum a făcut-o mereu, şi consideră că aplicarea ei trebuie făcută cu responsabilitate faţă de comunitatea academică. De asemenea, SNSPA nu va accepta ca procesul didactic să fie bulversat, printr-o trecere rapidă, de la o zi la alta, din mediul online la mediul fizic. În acest sens, conducerea SNSPA a decis ca, în următoarea săptămână, studenţii şi profesorii SNSPA să fie consultaţi cu privire la reluarea cursurilor şi seminarelor, în format fizic, la sediul universităţii”, afirmă aceeaşi sursă.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, afirmă că peste 60% dintre studenţii instituţiei de învăţământ superior nu sunt din Bucureşti, iar activităţile didactice în format fizic presupun cazarea studenţilor, însă „o bună parte” din locurile disponibile în căminele SNSPA sunt puse la dispoziţia refugiaţilor din Ucraina.

„Este firesc să revenim la învăţământul fizic, dar trebuie să stabilim concret mecanismul etapizat şi predictibil în care se va derula acest proces, fără a perturba activităţile didactice. Le mulţumesc studenţilor că în toată această perioadă au făcut sacrificii şi au fost aproape de SNSPA. Le garantez că SNSPA nu îi va pune în situaţia ca peste noapte să ia decizii cu un impact considerabil.

Peste 60% dintre studenţii noştri nu sunt din Bucureşti. Reluarea activităţilor didactice în format fizic presupune cazarea studenţilor, dar o bună parte din locurile disponibile în căminele SNSPA sunt puse la dispoziţia refugiaţilor din Ucraina. (…) Învăţământul în forma fizică este evident dorit de toată lumea şi este normală revenirea la acest sistem, dar nu într-o manieră care prejudiciază derularea procesului didactic. Pe de altă parte, sistemul online s-a dovedit că are şi multe avantaje, care ar trebui păstrate”, a susţinut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

Totodată, în funcţie de rezultatul consultărilor, conducerea SNSPA va decide modul în care se vor desfăşura activităţile de curs şi seminar, începând de luni, 4 aprilie 2022, pentru studenţii înmatriculaţi la programele de licenţă, masterat şi doctorat, din cadrul fiecărei structuri academice a universităţii. AGERPRES