Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative consideră că este regretabil faptul că subiecte importante, cu consecinţe deosebite pentru societatea românească, se legiferează într-o manieră superficială, fără înţelegerea conceptelor şi fără consultarea partenerilor sociali relevanţi, în speţă comunitatea ştiinţifică academică.

Mai mult, se arată într-un comunicat al SNSPA, activitatea mediului universitar „a fost bruiată de ingerinţe politice, încă o dată, actorii politici încălcând autonomia universitară”.

„Fără a clarifica ce presupune exact fenomenul de ‘prozelitism pe baza criteriului de sex, cât şi a celui de gen’, observaţie regăsită şi în punctul de vedere al Guvernului, care nu a susţinut adoptarea acestei iniţiative legislative, plenul Senatului a votat marţi, în calitate de for decizional. Pe motivul existenţei unui pericol real în sistemul de învăţământ, fără a face vreo dovadă în acest sens, textul amendamentelor adoptate arată că cei care le-au propus nu înţeleg de fapt conceptele fundamentale pe care le folosesc. Amendamentul introdus la Legea educaţiei naţionale reprezintă o încălcare flagrantă a autonomiei universitare. Parlamentul nu are niciun fel de atribuţii să stabilească curricula în universităţi, nici pe cea din învăţământul preuniversitar”, arată comunicatul SNSPA.

În context, cadre didactice, studenţi şi absolvenţi din cadrul SNSPA „se asociază tuturor colegilor din alte universităţi şi centre universitare care şi-au exprimat deja poziţia referitoare la adoptarea acestei iniţiative legislative a Parlamentului”.

„SNSPA încurajează abordarea critică, parteneriatul intelectual şi cooperarea şi asigură libertatea cercetării în ceea ce priveşte stabilirea temelor, alegerea metodelor, procedeelor şi valorificarea rezultatelor, conform legii. Nimeni nu are dreptul să manipuleze, îndoctrineze şi să educe dogmatic în interiorul spaţiului universitar (laic) şi, prin aceasta, să încalce dreptul studenţilor, cadrelor didactice sau cercetătorilor la obiectivitate în cunoaştere şi la formare ştiinţifică adecvată domeniului de studii”, punctează SNSPA. AGERPRES