Începând cu luna decembrie 2022, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) face parte din proiectul Bulgarian-Romanian Observatory of Digital Media (BROD), care are ca scop crearea unui hub româno-bulgar pentru analiza și combaterea dezinformării, ce va funcționa sub egida European Digital Media Observatory (EDMO). În acest proiect, SNSPA participă alături de parteneri din Bulgaria (Bulgarian National Television, Vitosha Research EOOD, Sirma AI EAD – ONTOTEXT, National Training Center), Slovacia (GLOBSEC), Franța (Agence France-Presse), Grecia (Athens Technology Center) și România (Funky Citizens, XWIKI SOFTWARE SRL, Fundația Centrul pentru Jurnalism Independent). Proiectul este coordonat de GATE Institute (Bulgaria), reprezentat prin coordonatorul științific al proiectului, conf. univ. dr. Milena Dobreva.

Proiectul își propune să creeze un hub regional multinațional și multidisciplinar pentru detectarea, analiza și combaterea dezinformării care circulă în România și Bulgaria. Hub-ul BROD va oferi expertiză de top la nivel mondial, instrumente multilingvistice de detectare a conținutului înșelător, adaptate la nivel local, și va facilita detectarea și analiza rapidă a campaniilor de dezinformare.

În cadrul proiectului, SNSPA este implicată în toate acțiunile dedicate analizei și combaterii dezinformării, cu o componentă semnificativă dedicată zonei de cercetare a dezinformării. Prof. univ. dr. Nicoleta Corbu, prorector – directorul Școlii Doctorale a SNSPA, conduce echipa de cercetători din SNSPA care fac parte din proiectul BROD. Alături de prof. Corbu, în proiect mai sunt implicați, în calitate de cercetători, dr. Raluca Buturoiu și dr. Dan Sultănescu.

În perioada 26-27 ianuarie 2023, a avut loc la Sofia (Bulgaria), întâlnirea de lansare a proiectului BROD. Din echipa SNSPA, a participat dr. Raluca Buturoiu. La această întâlnire au fost discutate obiectivele proiectului, s-au trasat liniile directoare pentru a demara primele activități care se vor derula în proiect și au fost stabilite detaliile administrative și organizatorice. În perioada următoare, vor începe activitățile de lucru pe echipe restrânse, pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului.

Întâlnirea de lansare a proiectului BROD a fost acompaniată de o masă rotundă, dedicată unor discuții aplicate cu privire la varianta revizuită a Codului de practică privind dezinformarea (Code of Practice on Disinformation), dezvoltat de Comisia Europeană. Masa rotundă a fost deschisă de prof. Mariya Stoycheva, prorector al Universității din Sofia, Blagovest Kirov, ministru adjunct al E-Guvernării, Cvetan Kyulanov, directorul Reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria, dr. Gabriela Naplatanova-Ruseva, membru al Council for Electronic Media și prof. Silvia Ilieva, director al GATE Institute. În cadrul întâlnirii, dr. Raluca Buturoiu (SNSPA) a prezentat câteva detalii despre perspectiva românească asupra Codului și principalele provocări asociate implementării acestuia.