touraine_alain.jpgMiercuri, 13 mai, Universitatea din București va conferi distincția de Doctor Honoris Causa profesorului Alain Touraine, unul dintre cei mai cunoscuţi sociologi francezi contemporani, apreciat îndeosebi pentru contribuţia sa la dezvoltarea teoriei acţiunii sociale şi la teoria noilor mişcări sociale. Alain Touraine este în prezent director de studii la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), Paris, fondator și director al Centre d’analyse et d’intervention sociologiques (CADIS) și cofondator al Colegiului de studii mondiale din cadrul Fondation Maison des Sciences de l’Homme.

Ceremonia va avea loc în sala “Arh. Petre Antonescu” a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46), la ora 11:00. Alain Touraine va susține marți, 12 mai, o prezentare în calitate de keynote speaker în cadrul conferinței Asociației Internaționale de Sociologie, cu tema Social Movements in Central and Eastern Europe, care se desfășoară la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București.

Alain Touraine a urmat, ca mulţi intelectuali francezi, Ecole Normale Superieure pe care a absolvit-o cu menţiunea agregation en histoire în 1950. Atras însă în egală măsură de filosofie, Alain Touraine ajunge în 1952 la Harvard în Statele Unite unde se familiarizează cu filosofia socială a lui Talcot Parsons. Până în 1965, când obţine doctoratul în sociologie, Alain Touraine călătorește în SUA de mai multe ori ca profesor invitat. Călătoriile de studii în America de Nord sunt completate de cele din America de Sud (Chile) din anii 1950. În perioada anilor 1960-1970, marcată de acţiuni colective de stradă şi de reformularea teoretică a ştiinţelor sociale, Alain Touraine consolidează viziunea sa asupra rolului sociologiei pe care o înţelege ca ştiinţă a acţiunii sociale. În acest process de reaşezare a societăţii pe baze noi, Touraine crede că “universitatea ca un centru de producţie şi difuziune a cunoaşterii devine din ce în ce mai mult o locaţie a conflictului social din timpul nostru”. În anii 1970, reputaţia sa de sociolog a crescut constant. În 1984, odată cu publicarea lucrării Le Retour de l’acteur, Touraine critică sociologia ce revine la tema “activităţii sociale”. Se implică din această perioadă în diferite proiecte UNESCO.

Alain Touraine publică cu regularitate și în prezent, lucrările sale fiind traduse în mai multe limbi de circulaţie internaţională. Începând cu 1984, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de către cincisprezece universităţi de pe toate continentele. Este, printre altele, membru onorific al Academiei Americane de Artă şi Ştiinţă, al Academiei de Ştiinţe din Polonia şi comandor al Legiunii de Onoare al Republicii Franceze.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Alain Touraine, Universitatea din București primește în comunitatea sa academică pe unul dintre cei mai influenți teoreticieni ai societății contemporane, cu importante contribuții la studiul mișcărilor sociale, al societății postindustriale și al condiției actuale a individului în raport cu acțiunea socială.