univ_vest_timisoara.jpgUniversitatea de Vest din Timişoara a achiziţionat un soft antiplagiat unde lucrările de cercetare elaborate în instituţie pot fi testate înainte de a merge spre publicare.

Lucrările care vor putea fi verificate sunt de la nivel de dizertaţie de masterat, până la articole de cercetare menite a fi publicate în reviste internaţionale de cel mai înalt nivel. Acces la softul antiplagiat au membri comunităţii academice a Universităţii de Vest din Timişoara, de la toate cele 11 facultăţi.

Programul se conectează, prin internet, la o bază de date de nivel internaţional şi verifică, în mod automat, lucrările introduse în sistem. Softul menţionează procentul în care lucrarea a fost plagiată, precum şi segmentele copiate din alte surse.

„Ne dorim ca prin acest demers să eliminăm situaţiile în care lucrări ale cercetătorilor din Universitate să fie suspectate de plagiat după publicarea lor în diferite reviste de specialitate. Impunem, astfel, o nouă conduită care va conduce la creşterea calităţii articolelor de cercetare, dar şi a notorietăţii Universităţii pe plan internaţional”, a declarat rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Softul antiplagiat a fost achiziţionat în cadrul unui proiect mai amplu care prevede realizarea Centrului de Cercetări Est-European în Economie şi Afaceri, în cadrul Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor. Centrul va fi dotat şi cu alte programe de cercetare de tip Stata sau EViews şi cu baze de date de unde cercetătorii îşi pot lua informaţiile necesare în baza cărora să elaboreze studii pentru a fi publicate în reviste de nivel internaţional.