Problema neplăţii burselor pentru cei 400 studenţi înscrişi la masteratul didactic, în anul al II-lea de studii, este „complet falsă”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Ministerul Educaţiei şi Guvernul României şi-au asumat prin memorandum implementarea proiectului „România educată” şi aprobarea priorităţilor în reforma sistemului naţional de educaţie. Profesionalizarea carierei didactice reprezintă o prioritate majoră a proiectului „România educată”. Problema neplăţii burselor pentru cei 400 studenţi înscrişi la masteratul didactic, în anul al II-lea de studii, este complet falsă”, a afirmat ministrul.

El a precizat că la nivelul Ministerului Educaţiei există în derulare un proiect cu finanţare europeană, POCU/864/6/21/140783 „Start în carieră prin master didactic”, Cod SMIS 140783, finanţat prin intermediul Programului Operaţional Capital Uman, Axa 6, care susţine financiar, pentru 21 de luni, plata subvenţiilor pentru 400 de studenţi.

Potrivit ministrului, cuantumul bursei lunare este egal cu salariul unui profesor debutant. „În acest sens, Ministerul Educaţiei a transmis clarificări către toate universităţile organizatoare de master didactic. Astfel, chiar dacă anul universitar nu a început încă, pentru a nu înregistra niciun fel de întârzieri în plata din fonduri europene a burselor pentru programele de master didactic – anul II, Ministerul Educaţiei a solicitat universităţilor încheierea cu celeritate a acordurilor tripartite – instituţie de învăţământ superior, fiecare student masterand în cadrul programului de Master Didactic (anul II) şi Ministerul Educaţiei -, transmiţând şi modelul de acord. Mai mult decât atât, pentru anul universitar 2021-2022, se continuă masteratul didactic, în completarea programului-pilot finanţat din Axa 6 a POCU, păstrând cifra de 400 de locuri bugetate pentru fiecare an de studiu”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, Ministerul Educaţiei va susţine de la bugetul de stat bursele pentru acest program de masterat, începând cu anul I, conform legii.

„Astfel, bursele pentru studenţii nou înmatriculaţi în anul I – master didactic vor fi plătite din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei, direct de către universităţi, acestea urmând a primi în următoarele zile toate sumele necesare. Având în vedere importanţa pe care Ministerul Educaţiei o acordă carierei didactice, precizăm că nu se va putea aproba nicio solicitare de schimbare de destinaţie a locurilor acordate cu finanţare de la buget pentru master didactic”, susţine ministrul Educaţiei. AGERPRES