Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat miercuri că elevii din clasele a VII-a până la a XII-a au posibilitatea să se vaccineze împotriva COVID-19, putându-se astfel prezenta la şcoală.

„Cei de clasa a VII-a până la clasa a XII-a au posibilitatea vaccinării şi chiar în situaţia apariţiei unor astfel de situaţii (cazuri de infectare cu SARS COV 2 n.r.) vor avea şansa de a se prezenta la şcoală, repet, nu la modul general, ci ne referim exclusiv la situaţia în care apare un caz confirmat într-o clasă, sunt aspecte punctuale”, a spus Cîmpeanu, la o conferinţă de presă privind semnarea Ordinului comun pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor.

 

El şi-a exprimat convingerea că şi în situaţia în care s-ar păstra acelaşi ritm de evoluţie al ratei de infectare, prin intermediul vaccinării se va reuşi coborârea ritmului de multiplicare cu şase a ratei de infectare în fiecare lună.

„Referitor la situaţia per ansamblu, în data de 1 august, spre exemplu, în Bucureşti, aveam o rată de infectare de 0,13 la mie; în data de 31 august, ieri, am avut o rată de infectare de 0,78 la mie, de şase ori mai mare. Îmi exprim convingerea că şi în situaţia în care s-ar păstra acelaşi ritm de evoluţie al ratei de infectare, având în vedere acţiunile pe care le facem în comun, prin care susţinem din mai multe perspective importanţa vaccinării vom reuşi să coborâm acest ritm de multiplicare cu şase a ratei de infectare în fiecare lună, cum este exemplul Bucureştiului”, a arătat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei speră ca perioadele de întrerupere a cursurilor să fie „cât mai scurte”, cu „pierderi cât mai mici”.

„Din perspectivă matematică, uitându-mă şi la ce s-a întâmplat până acum, sunt convins că va fi o perioadă scurtă în care se va depăşi rata de 6 la mie şi până când ne vom întoarce sub şase la mie rata de infectare. Îmi exprim această speranţă în nume personal. Speranţa este legată de perioade cât mai scurte de întrerupere pentru elevi, care să genereze pierderi cât mai mici, iar această variantă prin care se poate înjumătăţi de la 14 zile la 7 zile perioada de învăţământ online vine în sprijinul elevilor din acele clase în care se confirmă pozitiv elevi, cu condiţia testării, plus condiţiile pentru cei mari, care ţin de vaccinare, deci sunt două lucruri pe care le încurajăm”, a mai spus Sorin Cîmpeanu. AGERPRES