Sistemul educaţional are nevoie de competenţă, viziune, coerenţă – consecvenţă, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, la lansarea raportului „World Development Report 2018: Learning to Realize Education’s Promise”.

„29 de miniştri în 29 de ani. Suntem exact la limita psihologică a duratei de un an pentru mandatul unui ministru. Din 2012 am fost deja 12. Deci, media de jumătate de an. În Educaţie avem nevoie de trei lucruri: de competenţă, avem nevoie de viziune, avem nevoie şi de coerenţă-consecvenţă. În momentul în care reuşim să le punem pe toate împreună… Până acum, mai ales cu coerenţa avem lipsuri importante. Iar exemplul pe care vi l-am dat cu 12 miniştri, sigur că nu este cauza principală, dar este o cauză importantă care afectează coerenţa. După ce avem aceste trei lucruri, trebuie să mai avem încă două – susţinere politică şi resurse economice sau invers”, a spus Cîmpeanu.

În opinia sa, un popor educat „ştie să aibă mai bine grijă” de sănătatea, prosperitatea şi securitatea lui, dar „şi de multe alte lucruri”.

Reprezentantul CNR a subliniat că Educaţia este primordială. „Am avut întâlniri la nivelul preşedinţilor de consilii ale rectorilor din Europa şi s-a discutat justul raport între misiunile universităţilor de Educaţie şi Cercetare. Insist – Educaţia este prima, Cercetarea este la fel de importantă. Cercetare ştiinţifică fără Educaţie nu poate exista. Nu sunt simultane, sunt succesive. Deci, întâi Educaţia, după care este Cercetarea. În Educaţie formăm oameni inclusiv pentru Cercetare. Prin Cercetare putem deveni competitivi, putem genera dezvoltare, prin dezvoltare putem genera resurse pe care mai apoi să le întoarcem în Educaţie şi Cercetare. Un minim de viziune este necesar pentru a înţelege toate aceste lucruri”, a explicat Sorin Cîmpeanu. AGERPRES