campeanu_sorin2.jpgMinistrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri, la Alba Iulia, că învăţământul superior românesc este pe un trend ascendent şi a afirmat că progresele în domeniul educaţiei se văd pe termen mediu şi lung.

‘Pot afirma, luând în considerare mai multe aspecte, că (n.r. – calitatea învăţământului superior românesc) este pe un trend ascendent şi asta pe de o parte este îmbucurător, pe de altă parte sigur că ne-am dori ca această creştere a calităţii să fie mai rapidă. Deci vestea bună este că da, este în creştere, şi pot să argumentez foarte bine aceste lucruri, pe de altă parte, vestea rea este că nu creşte calitatea suficient de repede. (…) Cred eu că nu poate nimeni să introducă schimbări radicale într-un sistem cum este cel de învăţământ de la o zi la alta. Într-un sistem de educaţie, progresele se văd pe termen mediu şi lung’, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat când va începe finanţarea universităţilor pe criterii de calitate, Sorin Cîmpeanu a subliniat că universităţile sunt cele care au solicitat, cu o majoritate covârşitoare, înţelegere pentru prorogarea pentru anul universitar viitor a finanţării pe baza acestor criterii.

‘Am emis un ordin de ministru privind finanţarea pe criterii de performanţă. Ulterior emiterii acestui ordin, la nivelul universităţilor româneşti, cu o majoritate covârşitoare, ni s-a solicitat, ministerului, înţelegere pentru prorogarea pentru anul universitar viitor a finanţării pe baza acestor criterii’, a afirmat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a spus că argumentele care au stat la baza acestei solicitări au fost acelea că sunt necesare extrem de multe date şi că în special universităţile mari au avut probleme cu modul de raportare a datelor care definesc criteriile de performanţă pe baza cărora urmează a se face finanţarea.
‘Am decis în cele din urmă să pilotăm această metodologie de finanţare pe criterii de performanţă la nivelul acestui an şi să o aplicăm de anul viitor. Insistăm pe lângă universităţile româneşti să facă eforturi pentru a completa bazele de date cu indicatorii solicitaţi pe baza cărora definim performanţa universităţilor, pentru că mai devreme, cum ar fi putut să fie, sau mai târziu, însemnând mai târziu la anul, acest lucru va trebui să se întâmple în beneficiul calităţii învăţământului superior şi în beneficiul echităţii între universităţi, pentru a putea fi finanţate în funcţie de performanţa pe care o au înregistrat-o’ a conchis Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a participat vineri la Alba Iulia la deschiderea anului universitar 2015-2016 la Universitatea 1 Decembrie 1918. La eveniment au fost prezenţi secretarul de stat din MECS, Gigel Paraschiv, preşedintele de onoare al Consiliului Naţional al Rectorilor, Ecaterina Andronescu, preşedintele CNR, Răzvan Ionuţ Teodorescu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, oficialităţi judeţene şi locale, parlamentari. AGERPRES