oprescu_sorin_.jpgUnităţile de învăţământ din Bucureşti sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar, cele 425 de unităţi deţin autorizaţii de funcţionare şi numai 37 dintre ele au obligaţia să remedieze deficienţele constatate, a declarat, luni, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

„Dintre cele 425 de unităţi şcolare, 101 sunt în programul BEI – 74 dintre ele vor funcţiona din septembrie, iar restul sunt în lucru”, a declarat Oprescu, după întâlnirea cu factorii responsabili de situaţia unităţilor de învăţământ.

În ceea ce priveşte grădiniţele, Oprescu a spus că se înregistrează un deficit cuprins între 14.000 şi 25.000 de locuri. „Este mult şi am rugat primarii de sector să trecem de la faza de discuţie la supraetajarea construcţiilor existente, aşa cum se întâmplă în sectorul 6, sau construirea unor grădiniţe în liceele şi şcolile careu au teren mai mult”, a spus primarul general.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a spus că există 1.200 de locuri în plus faţă de numărul de copii cu domiciliul pe raza acestui sector, în schimb există foarte multe cereri din partea unor părinţi care nu domiciliază în sectorul 1, dar vor să-şi înscrie copiii la grădiniţe aflate aproape de locul de muncă.

Potrivit primarului general Sorin Oprescu, cel mai mare deficit de locuri în grădiniţe se înregistrează în sectorul 3, urmat de sectoarele 5 şi 2. Referindu-se la cabinetele medicale din şcoli, el a spus că sunt 617 astfel de unităţi, inclusiv cele din învăţământul superior şi cele de medicină generală, iar în ceea ce priveşte personalul din aceste cabinete, Oprescu a precizat că „sunt 935 de posturi, iar în acest moment lucrează 800 de oameni”. Edilul şef a mai precizat că intenţionează să înfiinţeze un serviciu medical de urgenţă care să fie complementar celui de ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

„O salvare va deservi în jur de zece şcoli”, a spus primarul general. Nu în ultimul rând, primarul general s-a referit la înfiinţarea unui dispecerat de urgenţă, cu sprijinul Jandarmeriei, al Poliţiei Naţionale şi al celei locale, autorităţi care să intervină pentru asigurarea securităţii elevilor atât în şcoală, cât şi în afara acestora, pe o rază de aproximativ un kilometru în jurul lor.

Primarul Sorin Oprescu s-a întâlnit, luni, cu reprezentaţii primăriilor de sector, inspectorul general al municipiului Bucureşti, cu reprezentanţi ai poliţiei naţionale şi locale pentru a discuta despre situaţia unităţilor de învăţământ înainte de începerea anului şcolar. AGERPRES