pop_ioan_aurel.jpgSpecialişti în domeniul ştiinţelor naturii, fizicieni, chimişti, biologi, medici şi farmacişti din 37 de ţări ale lumii participă, începând de luni, timp de cinci zile, la Congresul European de Spectroscopie Moleculară (EUCMOS 2012), care este organizat pentru prima dată în România, de Facultatea de Fizică a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

La festivitatea de deschidere a congresului, care s-a desfăşurat în Aula Magna a Facultăţii de Economie şi Gestiunea Afacerilor, au luat cuvântul preşedintele Comitetului Internaţional al Congresului EUCMOS, prof. univ. dr. Austin Barnes de la Universitatea „Salford” din Marea Britanie, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop şi prof. univ. dr. Simion Aştilean de la UBB, care au evidenţiat însemnătatea acestui eveniment pentru lumea ştiinţifică.

Prof. univ. dr. Vasile Chiş de la Facultatea de Fizică, secretarul comitetului de organizare a acestui eveniment, a declarat, luni, pentru AGERPRES că manifestarea ştiinţifică de la Cluj-Napoca reuneşte peste 300 de participanţi de pe toate continentele, din ţări precum Polonia Cehia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, SUA, Africa de Sud, Argentina, Thailanda, Japonia şi, desigur, România.

„Subiectele discutate la congres se referă la rezultatele obţinute prin metode experimentale şi teoretice de investigare a structurii şi proprietăţilor moleculelor, cu aplicaţii în tehnologie, apoi în cercetarea grafenului (varianta bidimensională a grafitului – cel mai bun conductor de electricitate şi căldură – descoperit şi izolat în anul 2004, n.r.), în biologie, industria farmaceutică, etc. Temele se referă la spectroscopii electronice şi magnetice, ale suprafeţelor şi interfeţelor, ale moleculelor biologice, la metode computaţionale în spectroscopie, dar şi la aplicaţii ale spectroscopiei în arheologie, geologie, mineralogie şi artă”, a arătat universitarul clujean.

În programul manifestării sunt incluse 20 de conferinţe susţinute de oameni de ştiinţă de mare prestigiu internaţional, prima dintre prezentări fiind cea a prof. univ. dr. Mischa Bonn, director al Institutului de Cercetare a Polimerilor „Max Planck” din Mainz, (Germania). Pe parcursul celor cinci zile ale manifestării vor avea loc şi 93 de prezentări orale şi vor fi proiectate 200 de postere cu conţinut ştiinţific. Pentru participanţi sunt organizate mai multe ateliere de lucru de către prestigioase companii producătoare de echipamente de cercetare din întreaga lume.
Totodată, prof. univ. dr. Vasile Chiş a arătat că manifestarea ştiinţifică dedicată spectroscopiei moleculare are loc din doi în doi ani, în diferite oraşe din Europa, iar UBB a candidat pentru organizarea acestui eveniment în urmă cu patru ani, cu prilejul desfăşurării congresului la Opatija, în Croaţia. Următoarea ediţie a congresului va fi organizată la Düsseldorf, în Germania, iar locul de desfăşurare pentru ediţia din 2016 va fi decis la reuniunea de la Cluj-Napoca.

Congresul este susţinut de renumite companii de echipamente de cercetare din întreaga lume, de Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică, iar dintre sponsorii locali prof. univ. dr. Vasile Chiş a menţionat companiile „Farmec” şi „Ursus”.

Spectroscopia moleculară este o metodă de cercetare prin care se măsoară şi analizează cantitatea de lumină absorbită, emisă sau împrăştiată de moleculele din compoziţia unui material artificial sau natural, în urma interacţiunii acestuia cu lumina. În ultimii ani, metodele de spectroscopie optică au făcut progrese remarcabile care au condus la lărgirea sferei de aplicabilitate în domenii interdisciplinare care interesează deopotrivă fizica, chimia, biologia, medicina, farmacia, ştiinţa materialelor şi ingineria mediului. Spectroscopia moleculară este aplicată în mod curent nu numai în laboratoare de analize medicale sau industriale dar şi în dezvoltarea nanotehnologiilor care deschid perspective noi în medicină, cum ar fi, de exemplu, în diagnosticul şi tratamentul unor boli prin analize spectroscopice deosebit de sensibile la nivelul unei singure molecule. AGERPRES