Conducerea Universităţii Transilvania din Braşov a prezentat, pe 19 martie, rezultatele obţinute în cadrul celor 13 proiecte finanţate din venituri proprii în valoare de aproximativ 600.000 de lei, ale căror teme au fost stabilite prin consultare cu reprezentanţii administraţiei judeţene.

„În urmă cu mai bine de un an, noi am lansat autorităţilor judeţene şi celor locale invitaţia să facă propuneri de teme pe care noi, universitatea, prin specialiştii, colegii pe care îi avem, să încercăm să le rezolvăm. După această invitaţie, din partea Consiliului Judeţean am primit mai multe teme. Noi am lansat o competiţie internă şi, după ce am primit propuneri – 28 – de la colegii noştri, au fost selectate 13, iar astăzi, au fost prezentate rezultatele lor. (…) Prin acest lucru universitatea a contribuit la fundamentarea, punere pe baze solide a unor decizii pe care CJ le va lua”, a declarat rectorul Universităţii Transilvania, prof.dr. inginer Vasile Abrudan.

Valoarea totală a finanţării a fost 597.000 de lei, suma maximă acordată unui proiect fiind de 46.000 de lei. Din cele 13 proiecte, 10 au fost finalizate, rapoartele acestora fiind prezentate pe pagina de web a universităţii, iar pentru trei au fost prelungite perioadele de implementare (din cauza numărului mare avize şi acorduri necesare, a unor probleme de logistică etc).

Temele de cercetare sunt din domeniul social, educaţional, sănătate, cultural.

Prof.dr. ing Abrudan a precizat că universitatea are astfel de parteneriate şi cu alte entităţi sau companii din Braşov şi se va implica în continuare şi în alte proiecte care reprezintă priorităţi pentru administraţia publică, inclusiv cea locală, menţionând că, în prezent, un colectiv de specialişti ai instituţiei scanează centrul vechi al municipiului Braşov pentru identificarea celor mai bune metode de restaurare a faţadelor clădirilor.

Prorectorul responsabil cu activitatea de cercetare ştiinţifică şi informatizarea, prof. dr. Carmen Buzea, a precizat, la rândul ei, că unul dintre obiectivele competiţiei interne „Granturi pentru echipe interdisciplinare” a fost tocmai dezvoltarea colaborării între diferitele facultăţi ale universităţii, iar altul să genereze un feed back, păstrându-se în permanenţă legătura cu beneficiarii proiectelor pe perioada implementării acestora.

Printre proiecte figurează „Harta problemelor sociale şi a nevoii de servicii sociale din judeţul Braşov. Direcţii prioritate privind dezvoltarea serviciilor sociale din judeţul Braşov”, „Cartografierea strategică a patrimoniului imaterial al Ţării Făgăraşului”, „Responsabilitate, strategie, prioritizare şi integritate în dezvoltarea regională, durabilă a sistemului de sănătate din judeţul Braşov”, iar printre teme se numără previziuni privind populaţia judeţului la orizontul 2060, îmbunătăţirea pronosticului nou-născuţilor cu greutate mică la naştere, monitorizarea rezistenţei bacteriene la antibiotice pentru identificarea secţiilor din spitale cu risc mai înalt de nosocomialitate şi elaborarea unor strategii adecvate pentru reducerea acestuia, identificarea pacienţilor cu afecţiuni neurodegenerative fără suport social pentru reducerea costurilor cu spitalizarea acestora sau recuperarea pacienţilor care au rămas cu sechele în urma unor accidente vasculare.

De asemenea, mai multe teme de cercetare au vizat integrarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) şi terapii pentru aceştia şi cei cu nevoi speciale – program de formare exploratorie a profesorilor itineranţi, sistem de urmărire în timp real pentru exerciţiile de kinetoterapie a persoanelor cu CES, terapiile asistate de cai – noi metode de creştere a vieţii copiilor cu nevoi speciale şi CES.

Proiectul intitulat „Contribuţii privind actualizarea strategiei de dezvoltare a judeţului” a urmărit analiza integrată a indicatorilor sociali şi economici, punând în evidenţă atât nivelul lor actual cât şi ce prognozat, precum şi interdependenţele dintre aceştia. AGERPRES