univ_cuza_is.jpgRectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Vasile Isan, afirma ca Facultatea de Chimie a inceput demersurile pentru acreditarea unei noi specializari unice in tara – Chimie Farmaceutica – ce ar putea functiona incepand din anul universitar 2009-2010.

Potrivit rectorului universitatii iesene, facultatea va forma, astfel, specialisti pentru o industrie farmaceutica din Romania in continua dezvoltare. De asemenea, partea de cercetare din farmaceutica industriala solicita din ce in ce mai multi absolventi de Chimie, pe piata existand o cerere de mana de lucru calificata pentru incurajarea investitiilor straine.

De altfel, cea mai eficienta metoda de dezvoltare a unui nou medicament se bazeaza pe cunostinte fundamentale de chimie si biochimie. „Chimistul farmaceutic poate activa atat in domeniul sintezei unor noi medicamente, cat si in cel al analizei si implementarii procedurilor analitice care asigura garantia puritatii medicamentului. Absolventii de Chimie Farmaceutica vor putea activa si ca reprezentanti tehnici in diviziile de marketing ale companiilor de profil”, a explicat Isan.

Dosarul de acreditare a fost aprobat, saptamana trecuta, de Senatul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, urmand a fi trimis spre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, care aproba si acrediteaza specializarile in invatamantul universitar. De asemenea, Universitatea va initia demersurile pentru introducerea acestei specializari in nomenclatorul specializarilor din invatamantul superior din Romania. Infiintarea acestei specializari este unul din primele rezultate concrete ale acordului de colaborare intre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” si Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”.