Rectorul Universitatii Oradea, Cornel Antal, a anuntat, miercuri, ca Senatul universitatii a aprobat, in recenta sa sedinta, lichidarea a 17 specializari, programe de studii universitare de licenta, din cadrul institutiei de invatamant superior, „facand, practic, curatenie” pentru a elimina specializarile necautate de studenti si, din acest motiv, si neacreditate.

Cornel Antal a explicat, in conferinta de presa, ca aceste specializari din cadrul a opt facultati au suferit in timp din cauza lipsei de atractivitate, numarul din ce in ce mai mic al candidatilor care le solicitau determinand conducerea universitatii sa le lase in lichidare.

Nemaiscolarizand, dosarele pentru acreditare nu au mai fost trimise spre acreditare, dar ele apareau in evidenta ca fiind neacreditate. Lista tuturor acestor specializari pe care Senatul le-a aprobat sa intre in lichidare va fi trimisa la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) astfel incat universitatea oradeana sa nu mai figureze cu specializari neacreditate.

”Ele au fost infiintate la vremea respectiva, dar, in timp nu au avut cautare si nu au scolarizat, figurau doar pe hartie”, a precizat rectorul. Nu au mai prezentat interes programe de studii precum Ingineria sudarii, Echipamente pentru procese industriale, Masini si instalatii pentru agricultura si industria alimentara, Mecanica fina si nanotehnologii, Utilaje petroliere si petrochimie, Fizica tehnologica, dar si alte domenii precum Istoria artei, Arte textile-design textil, Ceramica-sticla-metal, Arheologie, Biblioteconomie si stiinta informarii, Teologie baptista didactica, Arta sacra. Pentru a nu porni specializari cu doi-trei studenti, Senatul Universitatii a hotarat, anul trecut, sa limiteze la 20 numarul minim al candidatilor declarati admisi la o specializare.


„Daca la un domeniu nu exista cel putin 20 de studenti, in acel an universitar nu se face scolarizare, deoarece, daca numarul studentilor in grupa este foarte mic, antreneaza cheltuieli foarte mari”, a conchis rectorul Antal. AGERPRES