Peste 170 de tineri, absolvenţi de liceu şi de facultăţi, au participat la sesiunea de interviuri Spot Admissions, organizată de Serviciul de consiliere gratuită pentru cei care doresc să urmeze studii în străinătate – EDMUNDO. Spot Admissions reprezintă o sesiune de interviuri de doar 15 minute, la finalul căreia tinerii din România ce doresc să studieze în străinătate află pe loc dacă sunt admişi sau nu la universităţi din Anglia.

Adina Cristescu, coordonator al Departamentului Consiliere Educaţională al EDMUNDO, a precizat că peste 170 de tineri au susţinut interviuri prin Skype sau în trei locaţii din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara pentru a fi admişi la 14 universităţi din Marea Britanie.

Potrivit acesteia, aproximativ 10% dintre participanţi au fost respinşi, în principal din cauza nivelului insuficient de cunoştinţe de limbă engleză. Ea a spus că au fost susţinute peste 250 de interviuri, cei interesaţi putând să susţină această probă şi la câte două universităţi, dacă doreau.

Dacă la Iaşi şi Timişoara au fost prezenţi reprezentanţi de la două universităţi din Anglia, în Bucureşti s-au aflat reprezentanţi de la toate cele 14 universităţi din Marea Britanie participante la eveniment şi ai Entrepreneurship Academy.

Cristescu a precizat că absolvenţii de liceu şi facultate au putut alege dintr-o gamă foarte variantă de studii de master şi licenţă în domenii diverse – inginerie aerospaţială, criminologie, asistenţă medicală, ştiinţe biomedicale, genetică, farmacie, inginerie mecanică, civilă, IT, limbi străine, psihologie, sociologie, istorie, etc.

Au fost prezente la eveniment: Anglia Ruskin University, Birmingham City University, Coventry University, London South Bank University, Navitas, University of Essex, University of Greenwich, University of Hertfordshire, University of Hull, University of Northampton, University of Plymouth, University of Portsmouth, University of Sunderland, University of West London.

Adina Cristescu a reamintit că toţi cei acceptaţi la un program de licenţă şi care se înscriu pentru prima dată la facultate au acces la împrumutul guvernamental britanic, care le asigură taxa de şcolarizare, sub formă de împrumut de 9.000 de lire/an. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul viitorilor masteranzi, cu menţiunea că pentru ei împrumutul este în valoare de 10.000 lire/an şi acoperă atât costurile de şcolarizare, cât şi o parte dintre cheltuielile de trai.

Participarea la admiterile cu răspuns pe loc a fost gratuită, singura condiţie fiind înscrierea pe site-ul Spot Admissions. Candidaţii au trebuit să prezinte diploma sau adeverinţa de Bacalaureat ori licenţă şi foaia matricolă/ situaţia academică împreună cu un certificat de limba engleză, dacă l-au avut la dispoziţie.

La Bucureşti – multe emoţii. Mai mulţi absolvenţi de liceu au venit însoţiţi de mamă, tată sau de un alt membru al familiei.

În cadrul interviurilor, candidaţii au fost întrebaţi, printre altele, despre motivele pentru care vor să urmeze respectivul program de studiu, despre rezultatele lor de la Bacalaureat sau licenţă şi despre nivelul de limba engleză.

Mai mulţi candidaţi au declarat că vor să studieze în Marea Britanie şi nu în România deoarece apreciază metoda de predare axată pe partea practică. Un absolvent al Liceului teoretic „Al. I. Cuza” din Bucureşti a spus că a ales să urmeze studii de licenţă în domeniul IT în Anglia, deoarece o facultate din Marea Britanie este foarte bine văzută în ochii unui angajator. „Cea din Anglia arată mult mai bine pe un CV”, a explicat acesta, mărturisind că a trăit un moment emoţionant când i s-a spus că a fost admis.

O fată care a terminat Colegiului „Gheorghe Lazăr” din Capitală, admisă la studii în domeniul criminologie şi psihologie, a afirmat că a dorit mereu să studieze în străinătate, mai ales în Anglia. „Consider că am mai multe şanse să reuşesc în cariera pe care o voi alege. (…) Personal aş dori să rămân în Anglia”, a spus ea.

La rândul ei, o absolventă a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, admisă la Universitatea din Essex la contabilitate şi finanţe, crede că a pleca în străinătate reprezintă o oportunitate de a te dezvolta, de a deveni din ce în ce mai matur. În plus, ea a susţinut că în Anglia facultăţile sunt foarte bune, mai ales pe finanţe. Fata a precizat că, în vreme ce în România este foarte multă pregătire pe partea de teorie, în Anglia se face foarte multă practică.

Şi o absolventă a unei facultăţi de actorie din România a declarat, înainte de a intra la interviu pentru studii de master în Anglia, că se regăseşte mai mult în varianta de predare din Marea Britanie decât în cea de la noi. „La noi se pune foarte mult accent pe teorie şi se lasă practica oarecum în punctul doi. (…) În meseria unui actor teoria e clar o bază solidă, dar meseria de actor se învaţă în practică şi consider că mă ajută mult mai mult practica pe scenă”, a precizat ea. Fata a mărturisit că nu are deloc emoţii, pentru că a dat destule examene, probe şi castinguri. „Pentru noi, actorii, e foarte uşor”, a subliniat ea. AGERPRES