Elevii unei clase de învăţământ dual, domeniul mecanică, calificarea mecanic echipamente hidraulice şi pneumatică, din cadrul Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău, vor lua parte la stagii de pregătire teoretică şi practică la un centru de formare pentru industrie din Franţa, în cadru unui acord internaţional de cooperare pentru dezvoltarea formărilor tehnice şi profesionale în sectorul industrial din judeţul Sălaj.

„În luna decembrie a acestui an, pe durata a trei săptămânii, 14 cursanţi însoţiţi de trei profesori din aceeaşi unitate şcolară vor alterna stagiile din sălile de curs cu cele practice, de observare, în companii industriale. În aceeaşi perioadă, un grup de elevi ai Centrului de Formare pentru Industrie (CFA) din Toulouse se vor afla în mobilitate în judeţul Sălaj, fiind găzduiţi pe parcursul stagiilor de formare teoretică şi practică de Liceul Tehnologic ‘Mihai Viteazul’ Zalău şi compania Michelin”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri de Consiliul Judeţean Sălaj.

Schimbul de experienţă se desfăşoară în cadrul Acordului de cooperare pentru dezvoltarea formărilor tehnice şi profesionale în sectorul industrial din judeţul Sălaj, prin care CJ Sălaj în parteneriat cu Michelin România – platforma industrială Zalău, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău şi Primăria Zalău derulează proiectul de mobilitate internaţională Jeunesse III (Tineret III) – Mobilitate internaţională a Regiunii Occitanie/ Pyrrenees Mediteranee (Franţa) şi Zalău (România).

„Dincolo de stagiile teoretice alternate cu studiul limbii franceze, elevii sălăjeni vor avea oportunitatea de exersa abilităţi practice în atelierele Centrului de Formare pentru Industrie (CFA) din Toulouse şi a unor stagii practice, îndeosebi vizând competenţe generale, în cadrul unor companii din domeniul industrial din Toulouse. De asemenea, sunt urmărite şi familiarizarea, deopotrivă a tinerilor români şi francezi, cu ideea de detaşare de la locul de muncă şi preocuparea de a promova competenţe precum flexibilitate, responsabilitate şi autonomie, competenţe vizate şi de compania Michelin, dar şi de a armoniza practicile şi curricula la scara EU. Mai mult, este urmărită o apropiere şi cunoaştere a culturilor română şi franceză de către tinerii români şi francezi, beneficiari ai mobilităţii”, susţin oficialii Consiliului Judeţean Sălaj, iniţiatorii acestui Acord.

În acest moment, proiectul se află în faza de organizare a detaliilor stagiilor celor două grupuri de tineri în ţările şi locaţiile de primire. Stagiile de formare şi sejur ale tinerilor, atât români cât şi francezi, sunt susţinute financiar de către grantul prin care este finanţat proiectul, partea română, reprezentată pentru această mobilitate de către CJ Sălaj, compania Michelin şi Primăria Municipiului Zalău, asigurând proporţional, din punct de vedere financiar, cheltuielile legate de transportul elevilor români în Franţa şi retur. AGERPRES