univ brancusi tg jiu.jpgStatiunea de Cercetare si Dezvoltare Horticola Gorj a intrat, de cateva zile, in patrimoniul Universitatii de Stat „Constantin Brancusi” din Targu-Jiu.

Potrivit prof. univ. dr. Adrian Gorun, rectorul acestei institutii de invatamant superior, la fosta statiune vor fi infiintate doua specializari in domeniile horticulturii si peisagisticii, o puternica facultate cu centru de cercetare in domeniul ingineresc.

In urma revendicarilor formulate de fostii proprietari sau urmasii acestora, terenul de cercetare al fostei statiuni a fost diminuat cu peste 1.000 de hectare, in prezent aceasta detinand numai aproximativ 180 de hectare pe teritoriul localitatilor Targu-Jiu, Rovinari, Balanesti si Frasinu-Vladimiri, cateva lacuri ce trebuie decolmatate si redate circuitului piscicol, precum si unele constructii, parte din ele degradate. Rectorul Adrian Gorun este optimist, afirmand ca si in actuala stare patrimoniul „este foarte bun” pentru dezvoltarea de proiecte proprii, sustinute cu finantare externa.

„Pornind de la ideea ca peste cativa ani, ca si constructiile, toata partea de agricultura va trebui revigorata, universitatea a incheiat deja un protocol cu liceul cu profil agricol din Targu-Jiu pentru stimularea absolventilor acestuia care vor intra, prin admitere, la noile specializari”, a precizat rectorul Adrian Gorun. Unul din avantajele viitorilor studenti este ca, prin planul de invatamant, vor obtine permise de conducere de toate categoriile.