hell_stefan.jpgStefan W. Hell., laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, a primit marţi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai.

Născut în România, la Arad, în 1962, Stefan Hell provine dintr-o familie ai cărei strămoşi fac parte din rândul şvabilor ajunşi în Banat după 1718, ‘într-un Banat abia recuperat de casa de Habsburg de la Imperiul Otoman’, după cum a explicat Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, în discursul său rostit la începutul ceremoniei. Ulterior, în adolescenţă, Stephan Hell a părăsit ţara, împreună cu părinţii săi, pentru a se stabili în Germania.

‘Profesorul Stefan Walter Hell, cum ştiţi, s-a născut la Arad şi până la vârsta de 16 ani a trăit în România şi a primit primele noţiuni de viaţă şi de educaţie la Sântana, apoi la Timişoara. Din mărturisirile ulterioare reiese că savantul, desăvârşindu-şi formaţia şi afirmat apoi în Germania şi în tot Occidentul, nu a uitat niciodată această bază de învăţătură primită în România. Într-o Românie nu prea confortabilă pentru toţi locuitorii ei, dar de care îşi aduce mereu aminte şi pe care o preţuieşte’, a declarat Ioan Aurel Pop.

De altfel, profesorul german a povestit chiar el, în timpul ceremoniei, că odată ajuns în Germania a susţinut o serie de examene la care a obţinut cele mai mari note atât la matematică, cât şi la fizică, dar, surprinzător pentru profesorii săi de atunci, şi la limba germană.
‘După cum ştiţi, mulţi etnici germani au profitat de şansa de a pleca din ţară. Era clar că comunismul nu era cel mai propice mediu politic şi am reuşit să plecăm din ţară legal, în 1978, într-un orăşel industrial aflat pe malul Rinului. Am reuşit acolo în şcoală de fapt destul de bine, pentru că aveam o educaţie excelentă cu care veneam din România. Am fost cel mai bun la matematică şi la fizică, dar şi la germană’, a spus Hell, care a adăugat că pregătirea sa şcolară de acasă a fost echivalată în Germania unei clase cu un an mai mare.

Întrebat, marţi, de presă, care apreciază că va fi impactul descoperirii sale în ştiinţă, Hell a precizat că în opinia sa ar putea avea un impact important asupra omenirii, în viitor.
‘Implicările majore ale descoperirii sunt acelea că poţi înţelege celulele, acum, mult mai bine decât înainte. Iar celula este unitatea de bază a funcţionării corpului omenesc sau a oricărei fiinţe. Şi de aceea poate contribui la o mai bună înţelegere a mecanismului bolilor şi asta este foarte, foarte important. Iar acesta a fost principalul motiv pentru care Comitetul Nobel a considerat că descoperirea merită acest premiu’, a declarat Hell.

Stefan W. Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, alături de alţi doi oameni de ştiinţă, pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente, este cetăţean german de origine română, născut în 1962 la Arad.

În 1990 şi-a obţinut doctoratul la Universitatea din Heidelberg şi este director al Institutului Max Planck pentru Chimie şi Biofizică. Între 1993 şi 1996, Stefan W. Hell a lucrat în cadrul Universităţii din Turku (Finlanda), la Departamentul pentru Fizică Medicală, unde a dezvoltat principiul microscopiei STED (stimulated emission depletion microscopy).

Prin inventarea şi dezvoltarea ulterioară a microscopiei STED şi prin alte metode ale microscopiei, omul de ştiinţă a demonstrat că poate îmbunătăţi substanţial puterea de rezoluţie a microscopiei fluorescente, ce era în prealabil limitată la jumătate din lungimea de undă a luminii captate (> 200 nanometri).

Rezoluţia este cea mai importantă proprietate a unui microscop. Stefan W. Hell a fost primul care a demonstrat, atât din punct de vedere teoretic, cât şi experimental, cum se poate decupla rezoluţia microscopului cu fluorescenţă de difracţie şi cum poate fi mărită cu o fracţiune a lungimii de undă a luminii (pe scară nanometrică). AGERPRES