articol.jpgUn articol de Prof. Lidia Minza – Colegiul National „Vasile Alecsandri” Galati si Prof. Aurelia Cezar – Grup Scolar „George Emil Palade” Constanta

„Science is everywhere” este un proiect eTwinning demarat in 18 martie 2008, de un grup de profesori de stiinte din toata Europa: Italia, Cehia, Portugalia, Spania, Franta, Letonia, Slovacia, Islanda si Romania.

Prin intermediul conferintelor audio, a chat-urilor, a email-urilor, a forumurilor, a diferitelor instrumente ICT (powerpoint, video, desene, fotografii), a publicatiilor web, a experimentelor virtuale sau reale si a documentatiei pe care au realizat-o, elevii implicati in proiect au explorat lumea stiintei si si-au impartasit cunostintele dobandite.

In cadrul proiectului „Science is everywhere”, printre multe alte activitati, s-a realizat un calendar al evenimentelor anului 2008, care au fost marcate in mod specific de unitatile scolare implicate:

– Ziua internationala a Apei – 22 martie;

– Luna padurii – 15 martie-5 aprilie;

– Ziua internationala a Pamantului – 22 aprilie;

– Ziua internationala a biodiversitatii – 22 mai;

– Ziua internationala a Soarelui – 21 iunie;

– Ziua internationala a protectiei stratului de ozon – 16 septembrie;

– Ziua internationala a Marii Negre – 31 octombrie;

– Festivalul stiintei;

– 2008: Anul chimiei in Romania.

Produsul inovativ al proiectului il reprezinta dictionarul stiintific care cuprinde termeni stiintifici din domeniile chimie, matematica, fizica, biologie, geografie si geologie, astronomie, protectia mediului si dezvoltare sustenabila tradusi in limbile tarilor partenere (engleza, romana, italiana, portugheza, franceza, germana, ceha, slovaca, polona): Termenii sunt insotiti de fotografii. Dictionarul este public, la adresa http://scienceiseverywhere.pbwiki.com/FrontPage.

Alte tipuri de activitati: documentare despre noi surse de energie si posibilitatea de inlocuire a combustibililor conventionali (Let`s talk about energy!), dezbateri de tipul „Chimia – prieten sau dusman?” prezentarea modalitatii de predare a stiintelor in diferitele forme de organizare a invatamantului din scolile partenere in proiect. Mai multe detalii se pot vedea accesand site-ul proiectului: http://my.twinspace.etwinning.net/science?l=en

Toate aceste evenimente s-au constituit in prilejuri de a „descoperi” chimia, fizica si mecanismele vietii. Concluzia unanima a elevilor participanti in proiect, indiferent de tara de provenienta este ca aceasta stiinta – CHIMIA – are o influenta enorma asupra vietii noastre. Participarea elevilor la activitatile din proiect a reprezentat o oportunitate de a le dezvolta spiritul analitic pentru ca au fost pusi in situatia de a concepe si practica ei insisi un anumit gen de operatii cu scopul de a observa, de a studia, de a dovedi, de a verifica si de a masura rezultatele. Din punctul de vedere al profesorilor care au lucrat in acest proiect, am apreciat modalitatea accesibila de a integra mijloacele moderne de predare – invatare – evaluare a chimiei, bucurandu-ne de posibilatea de a canaliza atractia tinerilor din ziua de azi fata de calculator spre dobandirea de cunostinte in domeniul specialitatii noastre.

Programul „eTwinning” a fost lansat la 14 ianuarie 2005, ca parte a Programului de invatare permanenta al Comisiei Europene. Se adreseaza tuturor scolilor din invatamantul preuniversitar, tuturor profesorilor, indiferent de disciplina predata, directorilor de unitati scolare si inspectorilor scolari.

Beneficii ale participarii la eTwinning:

– eTwinning faciliteaza accesul profesorilor la un mediu virtual de
colaborare si de schimb de experienta, la parteneriate cu alti profesori si la activitati de formare profesionala, alaturi de colegi din tarile europene.

– Prin participarea la proiecte de eTwinning (infratire online intre scoli),
elevii au posibilitatea sa comunice cu alti elevi din tarile participante, sa afle elemente de specific cultural sau de specific al educatiei in tarile partenere, sa invete utilizand noile tehnologii si sa isi perfectioneze competentele de comunicare in limbi straine.

– Infratirea online a scolilor poate fi insotita de infratirea comunitatilor.
Unele localitati au decis sa se „infrateasca” si completeze comunicarea si cooperarea online prin alte proiecte – vizite, activitati culturale pentru adulti etc.

Institutul de Stiinte ale Educatiei a fost desemnat de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului sa coordoneze implementarea programului eTwinning in Romania. Astfel, incepand din septembrie 2007, Institutul de Stiinte ale Educatiei a devenit centrul national de suport pentru acest program (National Support Services – NSS).