Proiectul „Prevenirea corupţiei în educaţie prin informare, formare şi responsabilizare”, iniţiat cu bani europeni de Ministerul Educaţiei Naţionale în parteneriat cu Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) şi Universitatea Titu Maiorescu, a fost dezbătut vineri în cadrul unei reuniuni organizată vineri la sediul Prefecturii Teleorman cu profesori, directori de unităţi de învăţământ, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai administraţiei publice şi asociaţiilor de părinţi.

Directorul executiv al AID România, Alexandru Cumpănaşu, a declarat că „prin astfel de dezbateri publice din mai multe localităţi din ţară se doreşte îmbunătăţirea strategiei anticorupţie în sectorul educaţional, pornindu-se de jos în sus”. Potrivit sursei citate, strategia pentru perioada 2013-2015, care este „ajustabilă”, va fi „simplă şi suplă”, urmând a se adopta cel mai târziu în luna octombrie, pe baza sugestiilor, observaţiilor şi propunerilor din teritoriu. Alexandru Cumpănaşu s-a referit pe larg la obiectivele specifice ale strategiei, începând cu „remedierea vulnerabilităţilor specifice sectorului educaţional prin implementarea sistematică a măsurilor preventive”.

Potrivit sursei citate, una dintre măsuri este monitorizarea aplicării Codului de etică şi a activităţii Consiliului Naţional de Etică. De asemenea, alte obiective vizează creşterea transparenţei instituţionale şi a gradului de educaţie anticorupţie la nivelul beneficiarilor, consolidarea integrităţii personalului din acest sector prin promovarea standardelor etice profesionale, dar şi sporirea eficienţei mecanismelor de prevenire a corupţiei în domeniul achiziţiilor publice şi utilizării fondurilor publice în general.
La dezbaterea de la Alexandria a fost prezent şi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Irlandei la Bucureşti, David Costello, care a declarat, între altele, că „ONG-urile joacă un rol important în lupta împotriva corupţiei, societatea civilă putând fi cel mai important motor al eforturilor depuse în acest sens, deoarece sunt puse presiuni asupra politicienilor pentru a face ceea ce trebuie”.

Adresându-se participanţilor la reuniunea din reşedinţa judeţului Teleorman, diplomatul i-a îndemnat să continue „lupta pentru o societate guvernată de statul de drept, intransigentă faţă de corupţie şi abuz în serviciu”. AGERPRES