O studentă de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a fost selectată vineri să reprezinte instituţia la finala naţională a FameLab, una dintre cele mai importante competiţii de comunicare a ştiinţei din lume.

Potrivit unui comunicat de presă, la selecţia regională organizată online de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi British Council România s-au înscris trei concurenţi. Aceştia au avut la dispoziţie doar trei minute pentru a convinge juriul cu o prezentare a unui subiect ştiinţific, fără a se folosi de prezentări tip PowerPoint sau alte resurse media.

Prezentările concurenţilor au fost evaluate de juriul selecţiei regionale FameLab în baza a trei criterii: conţinut, claritate şi carismă. Astfel, Irina-Mălina Strugaru, câştigătoarea semifinalei de la UAIC, a reuşit să convingă juriul prin prezentarea unei teme despre soft robotics (robotica moale sau flexibilă), despre funcţionarea şi aplicaţiile acestor tehnologii în medicină şi în alte domenii de interes.

În anul 2019, Irina-Mălina Strugaru, care acum este studentă în anul III la Facultatea de Fizică, a obţinut locul al II-lea la faza naţională a concursului FameLab, unde a abordat, într-o manieră originală şi accesibilă publicului larg, o temă complexă privind procesele neliniare şi de autoorganizare.

„Mi-a plăcut întotdeauna să explic ştiinţa altor oameni. Comunicarea ştiinţei, îmi place să cred, poate înlătura stereotipurile rigide create în jurul disciplinelor STEM şi să îi facă pe cât mai mulţi oameni să vadă nu doar frumuseţea şi distracţia experimentelor, dar şi să înţeleagă mai bine ce se petrece în spatele acestora. Prin intermediul acestei competiţii, îmi doresc să îmi îmbunătăţesc abilităţile de prezentare şi vorbire în public, dar şi să cunosc alţi oameni pasionaţi de ştiinţă şi să aflu mai multe despre activitatea acestora”, a declarat câştigătoarea selecţiei regionale, prin intermediul comunicatului de presă.

Locul al II-lea a fost ocupat de Ioana Mihaela Nechifor, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Biologie a UAIC, cu o prezentare despre proprietăţile regenerative ale amfibienilor, specia Urodela – Axolotl. Pe locul al III-lea s-a clasat Teodora Matei, masterandă în cadrul Facultăţii de Fizică, cu o prezentare despre caleidoscop, o incursiune în legile fizicii optice.

Finala naţională a competiţiei FameLab România se va desfăşura în luna mai a acestui an. Concurenţii din finala naţională vor beneficia de un masterclass de comunicare susţinut despecialişti din Marea Britanie şi România iar câştigătorul va avea ocazia de a reprezenta ţara la finala mondială FameLab International, organizată în toamnă.

Organizată în peste 20 de ţări şi cu o reţea de peste 10.000 de studenţi, cercetători sau profesionişti în discipline STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) din universităţi, organizaţii şi centre de cercetare din întreaga lume, competiţia FameLab urmăreşte să le ofere o voce pe scena globală pasionaţilor de ştiinţă care doresc să comunice rezultatele activităţii de cercetare către publicul larg, pentru a promova astfel înţelegerea şi susţinerea cercetării şi a reduce decalajele în educaţia ştiinţifică.

În România, competiţia se află la a XII-a ediţie şi este organizată de British Council şi Cheltenham Science Festival, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi alte universităţi şi organizaţii de ştiinţă partenere din ţară. AGERPRES