usamv_is_mare.jpgStudenţi ai Facultăţii de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) au vizitat cel mai mare producător de seminţe hibrid de porumb din Europa. Este vorba de societatea Astra Trifeşti, din judeţul Iaşi care a infiintat in acest an loturi de hibridare pe 2000 de hectare, cultivate cu porumb şi floarea soarelui, suprafaţă de pe care se obţin seminţe exclusiv pentru un lider mondial în acest domeniu.

Pe parcursul a două zile, studenţii unor specializări importante ale USAMV, Agricultură şi Inginerie economică în agricultură, împreună cu cadrele didactice îndrumătoare de la disciplina de Agrotehnică, au avut posibilitatea să vadă cum se face agricultură la cele mai înalte standarde europene, chiar în judeţul Iaşi, să primească explicaţii tehnice şi să formuleze întrebări referitoare la tehnologiile aplicate, proiectele accesate, managementul aplicat s.a.

Combine de peste 200 mii de euro, tractoare cu ghidare prin GPS ce depăşesc suma de 100 mii euro, maşini de prelucrat solul, echipamente de erbicidat, staţii de condiţionare a seminţelor, sisteme performante de irigaţie şi povestea de succes a unui absolvent de USAMV, ing. agronom Vasile Lungu, care a investit în 13 ani, 20 milioane euro în agricultură. Acestea sunt doar câteva din lucrurile văzute şi informaţiile aflate de către studenţii USAMV în timpul vizitei de studiu în localitatea Trifeşti, din judeţul Iaşi. Pe cele 3000 de hectare lucrate în total în momentul de faţă, pe lângă culturile de porumb, floarea soarelui, grâu şi cartofi la ferma din Trifeşti mai sunt cultivate si 110 hectare de viţă de vie, 30 hectare de livadă şi câteva cu legume.