Studenţi ai Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava au desfăşurat activităţi de igienizare în Parcul Naţional Călimani (PNC), marcând astfel şapte ani de parteneriat între cele două instituţii, a informat purtătorul de cuvânt al USV, Codruţ Şerban, voluntar al PNC.

El a spus că la acţiunea de voluntariat au participat studenţi ai facultăţilor de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, Istorie – Geografie şi Silvicultură, în Poiana Frumuşica, zona Vârfului Călimanul Cerbului (2013), dar şi pe traseul turistic din Rezervaţia de jnepeniş cu Pinus Cembra.

Pe lângă activităţile de igienizare, studenţii voluntari au desfăşurat şi o amplă acţiune de refacere a marcajelor de limită între zona de conservare durabilă şi cea de protecţie integrală (pătrat albastru încadrat de pătrat alb) din cadrul PNC.

Codruţ Şerban a precizat că Rezervaţia ştiinţifică de jnepeniş cu Pinus cembra din interiorul PNC, înfiinţată în 1971 pe o suprafaţă de 384,2 hectare, este o arie protejată de interes naţional, unică atât în România, cât şi în Europa, a cărei valoare ştiinţifică a atras atenţia a numeroşi cercetători în domeniu.

Zâmbrul (Pinus cembra) este un arbore din grupa coniferelor, relict glaciar, iar literatura de specialitate consemnează prezenţa în Călimani a peste două mii de exemplare, printre care şi cel mai în vârstă exemplar existent în Carpaţii Orientali, un arbore de 22 de metri înălţime şi cu diametrul trunchiului de 116 cm, estimat la 800 de ani.

”Reuşita activităţilor comune USV – PNC din ultimii şapte ani, derulate prin implicarea studenţilor suceveni şi a echipei de profesionişti a PNC, nu se măsoară doar prin cantitatea de deşeuri colectate sau numărul de marcaje realizate, ci şi prin efectul pe care minunatele peisaje din Parcul Naţional Călimani îl au asupra voluntarilor care învaţă să preţuiască viaţa, să respecte natura şi să conştientizeze importanţa strategică a zonei pentru generaţiile viitoare”, a spus Şerban. AGERPRES