Studenţi din 21 de universităţi din şapte ţări se reunesc în această perioadă la Iaşi pentru a lua parte la cea de-a XII-a ediţie a olimpiadei internaţionale de matematică pentru studenţi, Sourth Eastern European Mathematical Olympiad for University Students (SEEMOUS) 2018.

La evenimentul găzduit de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi (TUIASI), programat în perioada 28 februarie – 4 martie, participă studenţi pasionaţi de matematică din Argentina, Bulgaria, Cehia, Grecia, România, Rusia, Turkmenistan.

Lect.univ.dr Marcel Roman, de la TUIASI, organizatorul evenimentului, a declarat că în cadrul acestui concurs studenţii din anul I şi II de studiu la cursurile de licenţă vor lua parte la o probă scrisă care se va desfăşura pe parcursul a cinci ore. În acest timp, studenţii trebuie să rezolve patru probleme de o dificultate ridicată.

„Suntem pentru a doua oară organizatorii olimpiadei internaţionale de matematică pentru studenţi SEEMOUS. Evenimentul confirmă educaţia de calitate din universitatea noastră. TUIASI participă cu şase studenţi. În fiecare an avem un număr mult mai mare de studenţi selecţionaţi, dar în urma testelor succesive doar şase dintre ei ajung să facă parte din echipa care reprezintă TUIASI. Din experienţa celorlalte ediţii, prieteniile începute în timpul olimpiadei ajung să devină colaborări ştiinţifice sau de cercetare în viitor”, a declarat lect. univ. dr. Marcel Roman.

La rândul său Nicolae Seghedin, prorectorul TUIASI, a declarat că organizarea la Iaşi a acestei olimpiade este o „consecinţă” a rezultatelor studenţilor universităţii tehnice la olimpiade şi concursuri de profil.

„În fiecare an noi premiem studenţii care participă la astfel de competiţii. O astfel de manifestare este mai mult decât o simplă competiţie. Este un prilej de a face schimburi de tradiţie, cultură. Este un prilej pentru tinerii matematicieni să conştientizeze apartenenţa la un grup intelectual elitist, cel al iubitorilor de matematică. Este foarte reconfortant că vedem sute de tineri care sunt pasionaţi de matematică, tineri care şi-au făcut din matematică un crez, iar pentru unii dintre ei un sens al existenţei”, a declarat prorectorul TUIASI.

Pe lângă competiţia propriu-zisă, care se va desfăşura în Biblioteca TUIASI, în program sunt prevăzute şi activităţi de socializare şi de promovare a regiunii, excursii şi vizite la munte. AGERPRES