Studenţi din şase ţări participă la cea de a 25-a ediţie a concursului Hard&Soft, ce se va desfăşura în perioada 20-27 mai la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV), a anunţat purtătorul de cuvânt al instituţiei academice, Codruţ Şerban.

Manifestarea este organizată de Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul USV, se adresează studenţilor seniori din domeniile calculatoarelor, electronicii şi automaticii şi îşi propune să testeze competenţele tehnice hardware, software şi de relaţionare socială ale viitorilor ingineri. Pe parcursul a cinci zile, echipe formate din câte patru studenţi vor încerca să rezolve sarcini cu un grad ridicat de complexitate.

”O asemenea reuşită solicită cunoştinţe avansate din domeniile ştiinţa calculatoarelor, inginerie electronică şi automatizări, referitoare la proiectarea sistemelor electronice, interfaţare, programare, utilizarea mediilor de dezvoltare software şi hardware, testare şi documentare”, potrivit sursei citate.

La ediţia din acest an s-au înscris echipaje din ţară – Cluj-Napoca, Oradea, Bucureşti, Timişoara şi Suceava şi din străinătate – Cernăuţi şi Viniţa – Ucraina, Chişinău – Republica Moldova, Novi Sad – Republica Serbia, Ilmenau – Germania şi Hebei – China.

Juriul din acest an este format din preşedintele Timothy Hall, de la Universitatea din Limerick – Irlanda, precum şi Ciaran MacNamee de la aceeaşi universitate, Nela Olsarova şi Nicolae FOICA de la ServiceXpert GmbH Munchen – Germania, Claudine Lecoqo şi Jean Michel Duthilleul de la Universitatea Lille 1 – Franţa, în calitate de membri.

Concursul beneficiază de sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, al Primăriei şi Consiliului Local Suceava, al Consiliului Judeţean Suceava, precum şi al unor firme implicate în încurajarea şi afirmarea tinerilor care se formează în universitatea suceveană prin competiţie.

Prezentarea sistemelor realizate de echipele competitoare ca răspuns la tema-proiect propusă de juriu şi festivitatea de premiere se vor desfăşura vineri, 25 mai.

Concursul Internaţional Studenţesc de Calculatoare HARD & SOFT a debutat în 1994 cu sprijinul profesorului John Milner de la City University din Londra, în calitate de preşedinte al juriului pentru primele nouă ediţii ale concursului.

Începând din 2003, coordonarea activităţii de jurizare a fost asigurată de profesorul Timothy Hall.

Concursul Hard&Soft a devenit o competiţie internaţională de prestigiu, ocupând un loc privilegiat în programele manifestărilor studenţeşti europene, de-a lungul timpului, echipe din principalele centre universitare din România, însumând peste o mie de studenţi, alături de reprezentanţi ai mai multor universităţi partenere din Europa, confruntându-se la Suceava cu provocări tehnice spectaculoase, conform organizatorilor. AGERPRES