20 de studenţi şi patru profesori de la Institutele Confucius din Bucureşti, Braşov, Cluj şi Sibiu au fost recompensaţi pe 17 iunie cu Premiul Ambasadorului Chinez. Aflat la prima ediţie, evenimentul s-a desfăşurat la sediul Ambasadei Republicii Populare Chineze din Capitală, în prezenţa ambasadorului acestei ţări, Xu Feihong.

„Scopul principal este de a încuraja studenţii şi de a le dori succese, de primi călduros cât mai mulţi tineri din România să se alăture grupului de fani ai limbii chineze, pentru a deveni succesorii şi moştenitorii prieteniei dintre China şi România”, a spus Xu Feihong.

Diplomatul chinez a evidenţiat „prietenia tradiţională” dintre cele două ţări, amintind că, în urmă cu trei ani, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier, „a oferit un interviu pentru mass-media unde a ţinut un discurs celebru, menţionând că e foarte important ca studenţii din România să înveţe limba chineză, necontând dacă sunt sau nu predispuşi s-o înveţe, pentru că relaţiile economice şi comerciale dintre China şi România nu numai că sunt în continuă dezvoltare, dar vor deveni o sursă de dezvoltare şi bunăstare a României”. Acest discurs este suficient pentru a reflecta importanţa limbii chineze şi deosebita atenţie acordată Chinei, a adăugat Xu Feihong.

El a afirmat că „partea chineză acordă o mare atenţie predării limbii chineze”, care „a educat şi a instruit mulţi sinologi renumiţi, stabilind o bază solidă pentru dezvoltarea sănătoasă a relaţiilor dintre cele două ţări”. „Iar în noua eră, odată cu creşterea mai strânsă a legăturii dintre cele două părţi, chineza devine tot mai atractivă. Predarea limbii chineze a fost deja inclusă în programele şcolare şi primare în România. Acum există patru Institute Confucius, opt clase Confucius şi multe puncte de a învăţa limba chineză. Acestea se bucură de o mare popularitate în România, unde peste 8.000 de persoane învaţă în limba chineză. Este o cifră impunătoare”, a punctat Xu Feihong.

Premiul Ambasadorului Chinez, oferit cu concursul mediului de afaceri chinez din România, constă într-un telefon mobil de ultimă generaţie şi premii în bani, în valoare de 3.000, 2.000 şi 1.000 de lei. AGERPRES