protest_anosr1.jpgOrganizaţiile membre ale Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au anunţat că vor desfăşura miercuri acţiuni de protest în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea, Alba Iulia.

Principalele revendicări ale studenţilor se referă la alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi creşterea finanţării de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, creşterea subvenţiei cămine-cantine cu 30%, creşterea fondului de burse, investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră.

„Ca urmare a nemulţumirilor legate de felul în care guvernanţii tratează educaţia din România, studenţii din întreaga ţară vor ieşi în stradă miercuri pentru a cere astfel Guvernului României alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. Studenţii sunt revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită ca o prioritate naţională. Printre nemulţumirile lor se numără faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei din România, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească în unele cazuri investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional”, susţine ANOSR într-un comunicat remis luni.

Totodată studenţii de la ANOSR „sunt revoltaţi” şi de faptul că bursele sociale sunt de „2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea”, ele „nereuşind” să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare. AGERPRES