cabinet stomatologic.jpgPeste 100 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş vor ţine cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş pe parcursul Festivalului Naţional Studenţesc „UniFEST”, care se derulează de luni până sâmbătă.
Coordonatorul „UniFEST” la Târgu Mureş, Victor Cepuc, liderul Organizaţiei Studenţeşti de Medicină Dentară din UMF Târgu Mureş, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că programul de profilaxie în şcoli este organizat pentru prima oară în cadrul acestui festival şi că fiecare şcoală din oraş va fi vizitată de către echipe formate din 6-7 studenţi.

„Se merge la toate şcolile din Târgu Mureş care ne-au deschis larg porţile şi ne-au primit cu drag, ca să învăţăm elevii să aibă o igienă orală corectă. În campania de prevenţie sunt implicaţi în jur de 100 de studenţi, deci în fiecare şcoală este o echipă formată din 6 -7 studenţi. Am încercat să luăm studenţi din anii cei mai mari şi până la studenţii de anul I, care încă nu au o pregătire destul de bună din punct de vedere teoretic, ca să înveţe un copil de clasa întâia sau a doua să aibă o igienă orală corectă”, a arătat Victor Cepuc.

Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Târgu Mureş, prof. dr. Mariana Păcurar, a arătat că fără prevenţie copiii riscă să sufere de îmbolnăviri ale cavităţii bucale şi că rolul studenţilor în această campanie este a acela de a arăta că nu doar periajul corect este foarte important, ci şi alimentaţia. „Noi spunem că dacă prevenţie nu e, nimic nu e, pentru că de aici încep, de fapt, toate îmbolnăvirile din cavitatea orală. Este o activitate care presupune multă energie, generozitate, sunt acţiuni extracurriculare (…) Pe lângă acţiuni de prevenţie, care înseamnă să mergi în şcoli, să-i înveţi pe copii periajul, să faci referire la igiena alimentară – şi asta presupune nu să interzici consumul de dulciuri, deoarece e absurd să-i interzici unui copil să mănânce dulciuri, ci să-i spui că există dulciuri bune şi dulciuri rele, că acea cantitate de dulciuri poate fi luată o dată pe zi şi nu porţii repetate, care scad mereu PH-ul cavităţii bucale”, a precizat prof. dr. Mariana Păcurar.

Decanul Facultăţii de Medicină Dentară a apreciat efortul studenţilor de a se implica în „UniFEST” prin acţiuni utile. „Lucrând la nivelul cavităţii bucale, încercând să redăm zâmbetul frumos al copiilor şi al adulţilor şi învăţând să apreciem arta şi să savurăm o piesă de teatru, să vedem un film bun, care ne duce cu gândul la ceea ce înseamnă esenţa fiinţei umane, ceea ce înseamnă medicina. De la an la an, acest festival este din ce în ce mai frumos. Acum patru ani, când eu deveneam decan, studenţii îşi înfiinţau organizaţia (OSMD, n.r.), deci au fost patru ani în care am mers aproape, alături. I-am sprijinit, i-am certat când au greşit, dar una peste alta i-am apreciat de fiecare dată”, a subliniat prof. dr. Mariana Păcurar.

Festivalul „UniFEST” este cel mai important eveniment cultural studenţesc organizat în România de către Uniunea Naţională a Studenţilor din România. AGERPRES