Rectorul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi Iaşi (TUIASI), Dan Caşcaval, a declarat că studenţii politehnişti pot obţine diplome duble, recunoscute atât în România cât şi în Franţa. Potrivit sursei citate, acest lucru este posibil în contextul semnării unui acord de colaborare cu Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate (INSA) din Franţa.

Parafarea acordului vine după ce, la mijlocul lunii ianuarie, reprezentanţi din conducerile celor mai importante cinci universităţi tehnice din România, care formează Alianţa Română a Universităţilor Tehnice (ARUT), au semnat la Bucureşti un parteneriat cu o delegaţie a INSA. Întregul demers a fost iniţiat la propunerea ambasadorului Franţei la Bucureşti, François Saint-Paul.

Pentru că universităţile membre INSA au un program de studiu în care integrează atât ciclul de licenţă, cât şi cel de master, pentru a primi diploma dublă un student din Iaşi trebuie să facă atât anul al III-lea, cât şi un an de master la o universitate membră INSA. Studentul român va primi o diplomă de licenţă şi una de master de la universitatea din România de care aparţine şi o diplomă de inginer cu grad de master din partea instituţiei membră a INSA.

Un student străin va primi din partea universităţilor din România o diplomă de master pe lângă cea oferită de universitatea de care aparţine.

În ceea ce priveşte derularea doctoratelor în cotutelă, în cei trei ani acordaţi pentru elaborarea tezei, fiecare doctorand implicat în proiect trebuie să realizeze câte patru luni de stagiu în universitatea parteneră.

Actualul acord de colaborare concretizează felul în care studenţii, români şi francezi, pot obţine diploma dublă, cum se vor derula doctoratele în cotutelă, care se vor finaliza cu titluri de doctor recunoscute atât în Franţa, cât şi în România, şi stabileşte criteriile generale pe baza cărora se vor desfăşura mobilităţile studenţilor, cadrelor didactice şi ale cercetătorilor. Pentru a obţine o diplomă dublă, un student al TUIASI trebuie să petreacă anul al III-lea din ciclul de la licenţă şi unul dintre anii de la master la o universitate membră INSA, în timp ce studenţii străini vor studia în anul al II-lea de master la Iaşi, unde vor avea un semestru de studiu şi al doilea va fi dedicat elaborării disertaţiei. Tema acesteia din urmă va fi dată de către o companie franceză care are sediu în România, după consultarea profesorului coordonator din partea TUIASI„, a declarat Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Acordul este semnat pentru cinci ani de zile, existând o serie de condiţii pe care trebuie să le îndeplinească studenţii care vor să beneficieze de aceste duble diplome. Ei vor trebui să fie integralişti, să aibă o prestaţie academică deosebită şi să cunoască bine limbile engleză şi franceză, fiindcă la nivel de licenţă programele de studiu vor fi obligatoriu în limba franceză, în timp ce la master există şi varianta selectării unor programe cu predare în limba engleză.

Programul este valabil inclusiv pentru studenţii care sunt deja înmatriculaţi la TUIASI, nu doar pentru cei care vor începe studiul din anul universitar 2017 – 2018.

Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate este un grup care cuprinde un număr de şase institute prezente în Franţa, la Centre-Val de Loire, Lyon, Rennes, Rouen – Normandie, Strasbourg şi Toulouse, şi unul în afara Franţei, în Maroc. INSA şcolarizează 14.000 de studenţi în toate domeniile ingineriei, în fiecare an finalizând studiile de licenţă şi master aproximativ 2.600 de ingineri şi 85 de arhitecţi. De asemenea, în fiecare an sunt susţinute 300 de teze de doctorat, iar dintre toţi studenţii INSA, 3.800 sunt din afara Franţei, având relaţii de parteneriat cu numeroase universităţi de pe cinci continente. AGERPRES