Competiţia locală European BEST Engineering, desfăşurată în această săptămână la Cluj-Napoca, şi-a desemnat două echipe câştigătoare, formate din opt studenţi de la Universitatea Tehnică (UT), care vor participa mai departe la faza regională de la Chişinău.

Coordonatorul proiectului BEST Engineering Cluj, studentul Lucian Nerţan a declarat vineri că la faza locală a concursului au participat 60 de studenţi de la mai multe universităţi din ţară, clujenii de la UT adjudecându-şi prima poziţie atât la proba ”Case Study/ (Studiu de caz)”, cât şi la ”Team Design / (Design în Echipă)”.

La ”Case Study”, competitorilor li s-a cerut să găsească soluţiile optime în situaţia dramatică a producerii unui seism cu magnitudinea şapte pe scara Richter. Planul trebuia să prezinte măsurile luate înaintea producerii dezastrului, precum şi pe cele de după seism. Echipa formată din patru studenţi de la Facultatea de Arhitectură a UT a câştigat proba. Pentru ”Team Design” s-au înscris şase echipe formate din câte patru studenţi. Proba a constat în construirea unui vehicul care să se deplaseze singur.


Concurenţii au avut la dispoziţie numai trei roţi, o bucată de lemn, un fierăstrău, un ciocan, un cleşte patent, o şurubelniţă, şuruburi, cuie, bandă izolantă şi scotch. Cea de-a doua fază a competiţiei va reuni câştigătorii din probele locale de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi şi Timişoara, cu echipele câştigătoare din Chişinău. ”Elementele cheie ale Best Engineering Competition sunt comunicarea, creativitatea, munca în echipă, abilităţile tehnice, precum şi cele de prezentare şi de negociere.


BEST Cluj-Napoca are deja o experienţă de 15 ani. EBEC le oferă studenţilor posibilitatea de a-şi pune în practică ideile originale şi neconvenţionale”, mai spune Lucian Nerţan. BEST este o organizaţie studenţească europeană non-guvernamentală şi non-profit, ale cărei baze au fost puse în 1989, în Franţa, la Grenoble. Timp de peste două decenii, BEST s-a dezvoltat continuu, numărând în prezent aproximativ 5.000 de membri din 79 de grupuri locale din universităţile tehnice din 30 de ţări europene. Anul acesta, faza finală a EBEC, care urmează celei regionale, se va desfăşura la Istanbul în Turcia. AGERPRES